Kuipers: geen Moderna-vaccin voor jonge kinderen

 © ANP/HH

Het coronavaccin van Moderna wordt niet beschikbaar voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Er zijn nog te veel onzekerheden over de werking en de bijwerkingen van dat specifieke vaccin, aldus zorgminister Ernst Kuipers.

Redactie

Kuipers neemt daarmee een eerder advies van de Gezondheidsraad over, dat adviseerde om het Moderna-vaccin links te laten liggen voor kinderen uit die leeftijdsklasse. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) keurde eind februari het Moderna-vaccin juist wel goed voor kinderen tussen de 6 en 11.

Lees ook: Nieuwe omikronvarianten verspreiden zich sneller en hebben potentieel om flinke coronagolf te veroorzaken

De reden dat Moderna bij die groep nu niet wordt ingezet is omdat er onvoldoende bekend is over de kans op een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje na een prik met Moderna bij kinderen onder de 12 jaar, oordeelde de Gezondheidsraad vorige week. Zulke ontstekingen zijn opgenomen in de bijsluiter van het Moderna-vaccin. Bovendien is er genoeg vaccin van Pfizer beschikbaar om ook die kinderen te prikken, meldt Kuipers woensdag aan de Tweede Kamer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal