Column: De belangrijkste woorden had ik al ruim van tevoren van buiten geleerd, ‘dat verklaar en beloof ik’

Marco van Kampen. 

Marco van Kampen. © De Limburger

Marco van Kampen

Vriend M. en vriendin M. gaan met elkaar trouwen en ze vroegen of ik het huwelijk wil voltrekken. Dat kan blijkbaar, als Buitengewone Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) voor één dag. Een hele eer. Zonder een seconde te aarzelen zei ik ‘ja ik wil’.

Voor je bevoegd bent om eenmalig een koppel in de echt te verbinden, dien je, naast een rondje door de papiermolen, formeel ingezworen te worden door de rechtbank. Deze week was het zover. Het beëdigen geschiedde in een zittingszaal van Teams, waar een rechter, een griffier en vijf andere BABSen-voor-één-dag al hadden ingelogd. Om niets aan het toeval over te laten, had ik de belangrijkste woorden al ruim van tevoren van buiten geleerd: ‘dat verklaar en beloof ik’.

Ik bestudeerde de aanwezigen in de Teams-room en herkende de man rechtsonder in beeld. Hij zat in de auto. ‘File’, verontschuldigde hij zich. Ik had hem wel eens gezien als presentator van belspelletjes met veel te makkelijke vragen en veel te dure telefoonlijnen. Ik kende hem echter vooral als winnaar van de tv-show Moppentoppers!, waar ik als kind altijd een week lang naar uitkeek.

Ik vroeg me af wat hij tegenwoordig doet. Google wist me te vertellen dat je hem kunt inhuren als BABS, voor een ‘op maat geschreven ceremonie met een lach en een traan’.

Hij is lang niet de enige. Ik stuitte op de website van Celebabs, waar je onder anderen Irene Moors, Ellie Lust en Jorgen Raymann kunt boeken als trouwambtenaar. Kosten: 1500 tot 5000 euro. Als BN’er is het bijschnabbelen als BABS blijkbaar booming business.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee