Raad voor Cultuur: stel maximum aan aantal omroepen

Initiatiefnemers van de nieuwe omroep Omroep Zwart Gianni Grot en Akwasi. © ANP

Voor de houdbaarheid van het omroepbestel zou er een maximum moeten komen op het aantal omroepen. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).

Redactie

Volgens de raad is het omroepbestel op termijn niet goed houdbaar. Met de huidige regels kunnen er steeds omroepen bijkomen, terwijl er zelden een verdwijnt. „De beheers- en bestuurbaarheid van het bestel komt hierdoor in het geding”, aldus de raad.

Daarnaast ziet de raad dat de grotere omroepen zich steeds meer op een algemeen publiek richten en minder op hun oorspronkelijke doelgroep. „Hierdoor verwordt het programma-aanbod tot steeds meer van hetzelfde, terwijl het juist de bedoeling was dat vanuit verschillende omroepen een pluriform aanbod ontstaat.”

De raad adviseert daarom een „meer nadrukkelijke interne regie door de NPO op de pluriformiteit van het aanbod”. Als er een maximum wordt gesteld aan het aantal omroepen is meer aandacht voor de pluriformiteit extra noodzakelijk, zegt de raad verder.

Erkenningscriteria

De raad komt met zijn advies na een rapport dat voormalig mediaminister Arie Slob vorig jaar liet opstellen over de erkenningscriteria voor publieke omroepen. Dat rapport, dat is opgesteld door adviesbureau AEF, laat volgens de raad de wezenlijke vraag naar onderscheidende criteria voor erkenning van omroepen onbeantwoord. Volgens de raad moet „de conclusie onder ogen worden gezien dat zulke criteria eenvoudigweg niet vindbaar zijn”.

Het onderzoek naar de toelatingscriteria kwam er nadat vorig jaar juli bleek dat bij het toelaten van Ongehoord Nederland en ZWART als aspirant-omroepen vooral gekeken werd naar de eisen rond ledenaantallen. Inhoudelijke of kwalitatieve eisen speelden nauwelijks een rol.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal