Tesla-baas Elon Musk wil Twitter kopen voor 43 miljard dollar

Print
Tesla-baas Elon Musk wil Twitter kopen voor 43 miljard dollar

Afbeelding: Getty Images

Tesla-baas Elon Musk, de rijkste man ter wereld, wil het socialemediabedrijf Twitter kopen.

Hij vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat dit nu nog niet wordt waargemaakt. Eerder werd al bekend dat Musk zich voor 9 procent had ingekocht in het bedrijf, waardoor hij al de grootste aandeelhouder van Twitter is geworden.

Musk biedt 54,20 dollar per aandeel, wat neerkomt op een prijs van ruim 43 miljard dollar voor het hele bedrijf. Dat zou 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, de laatste dag voordat de techmiljardair in Twitter begon te beleggen, schrijft hij in een bij beurswaakhond SEC ingediend document.

Lees ook: Rechter verlaagt schadevergoeding voor zwarte medewerker Tesla met 122 miljoen dollar

De bekendmaking van het bod komt een dag nadat Musk zijn overnamevoorstel in een brief aan Twitter uit de doeken deed. „Na mijn belegging realiseer ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf”, schreef hij aan topman Bret Taylor. „Dit is mijn beste bod en tevens finale bod op Twitter en als het niet geaccepteerd wordt, zal ik mijn positie als aandeelhouder heroverwegen.” Twitter heeft nog niet gereageerd.

Verbeteringen

Musk zei vorige week, toen hij zich inkocht in Twitter, al dat hij „significante verbeteringen” voor het platform wil doorvoeren. Eerder liet Musk zich kritisch uit over Twitter, omdat het sociale medium de vrijheid van meningsuiting zou ondermijnen. Ook bemoeide hij zich al met de functionaliteit. Het plan was dat Musk zou toetreden tot het bestuur. Afgelopen maandag werd bekend dat Musk toch geen aanspraak wilde doen op die positie.

Musk heeft meer dan 80 miljoen volgers verzameld sinds hij in 2009 twitteraar werd. Hij heeft het platform gebruikt om verschillende aankondigingen te doen, zoals toen hij twitterde dat hij van Tesla een private onderneming wilde maken. In de top tien van twitteraars met de meeste volgers staat Musk op plek acht, nipt achter zangeres Lady Gaga. De lijst wordt aangevoerd door voormalig VS-president Barack Obama, die ruim 131 miljoen volgers heeft.

Aangeklaagd

Eerder werd bekend dat Musk is aangeklaagd door een aandeelhouder van Twitter die beweert dat het vertraagd bekendmaken door de Tesla-topman van zijn belang van meer dan 5 procent in het socialemediabedrijf de aandelenkoers kunstmatig laag hield. De aandeelhouder heeft Musk voor de federale rechtbank in Manhattan aangeklaagd wegens effectenfraude. Hij wil een groep investeerders vertegenwoordigen die van 24 maart tot 1 april Twitter-aandelen hebben verkocht.

Elon Musk is de rijkste mens ooit. Hij bezit een geschat vermogen van 300 miljard dollar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee