5 miljard aan investeringen uit Groeifonds in 28 projecten

Jeroen Dijsselbloem. © ANP

ANP

Het Nationaal Groeifonds financiert naast de Einstein Telescope nog eens 27 projecten die moeten zorgen voor langdurige economische groei. Daar zitten drie projecten bij die van belang zijn voor de verduurzaming van de procesindustrie op Chemelot in Sittard-Geleen en één voor Maastricht Aachen Airport (MAA).

Chemelot is onder meer betrokken bij het project Duurzame MaterialenNL. Daar kent het Nationaal Groeifonds maximaal 220 miljoen euro aan toe. Het gaat met name om innovaties op het gebied van circulaire plastics.

De verduurzamingsafdeling Brightsite op Chemelot doet ook mee met het project NextGenHighTech, dat zich onder meer richt op biomedische productietechnologie, energie en agrifood. Daar investeert het Nationaal Groeifonds maximaal 450 miljoen euro in. Chemelot zit eveneens in het Groeiplan Watertechnologie, dat zich richt op de beschikbaarheid van schoon water. Daar wordt 135 miljoen voor gereserveerd. Een tegenvaller is dat het project Agribased Chemicals niet is goedgekeurd. Dat onderzocht het gebruik van suikerbieten voor de productie van kunststoffen.

Het project Luchtvaart in Transitie is van belang voor Maastricht Aachen Airport. Het onderzoek richt zich op het verduurzamen van de luchtvaartsector, zoals ultra-efficiënt en elektrisch vliegen. De investering uit het Nationaal Groeifonds in het project is maximaal 383 miljoen euro.

Lees ook: Bijna miljard van het Rijk voor de Einstein Telescope in Limburg

Van de in totaal 5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds geldt voor 3,7 miljard aan investeringen dat er nog aanvullende voorwaarden gelden. Daarnaast is nog 1,3 miljard euro gereserveerd voor projecten die mogelijk in aanmerking komen, maar waarover nog geen besluit is genomen. Voor deze projecten „moeten nog extra stappen worden gezet voordat een definitief besluit volgt”. In totaal wordt dus 6,3 miljard euro (voorwaardelijk) toegekend of gereserveerd.

De digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs krijgt de grootste investering toegekend van 560 miljoen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal