Vier fans MVV krijgen stadionverbod van 20 jaar vanwege racisme

Seydine N’Diaye attendeert de scheidsrechter op racistische uitingen. © Pro Shots

De KNVB heeft vier supporters van MVV een landelijk stadionverbod van 20 jaar opgelegd. Zij hebben op 25 februari verdediger Seydine N’Diaye van FC Dordrecht racistisch bejegend. De afdeling stadionverboden van de voetbalbond onderzoekt nog de rol van een vijfde fan van de club uit Maastricht.

redactie

De vier fans krijgen de maximale straf voor hun wangedrag. De KNVB stelde begin 2020 samen met de overheid het aanvalsplan ‘ons voetbal is van iedereen’ op, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan. Tegelijkertijd werd het maximale stadionverbod voor dergelijke overtredingen verdubbeld van 5 naar 10 jaar. Die 10 jaar kunnen nog worden verdubbeld als een voetballer het slachtoffer is. N’Diaye heeft ook bij de politie aangifte gedaan van racisme.

Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd tussen Dordrecht en MVV in de slotfase stil, nadat N’Diaye hem had verteld dat hij racistisch bejegend werd door supporters van MVV. Uiteindelijk keerden de spelers van beide clubs terug op het veld. De wedstrijd werd hervat met een ingooi. Daarna knielden alle spelers en ook de scheidsrechter op het veld, het inmiddels bekende statement tegen racisme. Direct daarna floot Martens af.

Lees ook: FC Dordrecht-speler Seydine N’Diaye doet aangifte tegen MVV-aanhangers die hem racistisch bejegenden

MVV valt volgens de aanklager betaald voetbal niets te verwijten. Volgens hem heeft de club alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de misdragingen van een deel van de eigen aanhang tegen te gaan. MVV nam na de wedstrijd ook duidelijk afstand van het wangedrag van een deel van de meegereisde fans. Ook ging de club in overleg met de supportersvereniging om herhaling te voorkomen. MVV wist uiteindelijk vijf supporters te identificeren. Vier van hen hebben nu een stadionverbod van 20 jaar opgelegd gekregen. Voor de vijfde fan dreigt dezelfde straf.

Nieuw

„Het is een hoge straf”, stelt een woordvoerder van MVV in een reactie. „Maar KNVB wil een waarschuwende werking van de straf uitgaat.” De club had de betrokken fans eerder ook al een voorlopig stadionverbod opgelegd. De KNVB heeft aan de club laten weten dat MVV zelf niet tuchtrechtelijk vervolgd zal worden, omdat de club ‘alle noodzakelijke maatregelen heeft genomen’. MVV benadrukt overigens dat de betrokken fans relatief nieuw zijn en geen banden hebben met de bekende supportersgroepen van de club.

Lees ook: Knielende beweging van spelers, als teken tegen racisme. Aangeslagen slachtoffer N’Diaye blijft in de kleedkamer

Spelers van FC Dordrecht en MVV maakten afgelopen vrijdag een knielbeweging als teken tegen racisme.  © Pro Shots -Erich Snijder

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’: ‘Limburgse clubs proberen met stuntprijzen voor tickets stadion vol te krijgen en Perr Schuurs moet op zoek naar club waar hij wél aan spelen toekomt’

Komt Dat Schot Afl 13 - 14 april 2022. © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal