Rijk moet ook verzekerde slachtoffers watersnood te hulp schieten, vinden de Kamerfracties van PvdA, CDA en SP

Beeld van het hoogwater in Geulle © ANP

Den Haag -

Het Rijk moet ook slachtoffers van de watersnood te hulp schieten die na verzekeringsuitkering met een schadepost blijven zitten. Dat vinden de Tweede Kamerfracties van PvdA, CDA en SP.

Hans Goossen

In een motie vragen de Tweede Kamerleden Songul Mutluer (PvdA), Raymond Knops (CDA) en Michiel van Nispen (SP) de voor de schadeafhandeling verantwoordelijke minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (VVD) om de Wet Tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) met terugwerkende kracht te verruimen.

Die wettelijke regeling voorziet nu alleen in een uitkering voor ‘redelijkerwijs onverzekerbare schade’. Schade door neerslag is wel verzekerbaar, schade door overstromingen lang niet altijd. Slachtoffers van de watersnood in Limburg met ongedekte schade konden een beroep doen op de Wts. Volgens die regeling krijgen ze 90 procent van bijvoorbeeld de schade aan hun inboedel vergoed.

Ongewenste verschillen

Wie wel enige vorm van vergoeding van zijn verzekeraar heeft gekregen, komt niet in aanmerking voor de rijkssteun. In de praktijk leidt dit tot ongewenste verschillen, menen PvdA, CDA en SP, die zich daarbij baseren op een recente klaagbrief van de gemeente Meerssen. Daarin schreef de gemeente dat inwoners ook na verzekeringsuitkering met flinke schadeposten bleven zitten en in feite beter af zouden zijn geweest als ze een Wts-uitkering hadden gekregen.

LEES OOK: Tweede Kamer: kabinet moet belofte nakomen en watersnoodschade ruimhartig compenseren

Gebonden

Eerder deze maand zei minister Yeşilgöz-Zegerius dat ze bij de Wts haar handen niet vrij heeft en gebonden is aan wettelijke bepalingen. Met die uitleg neemt Mutluer geen genoegen. „Als we beperkt worden door de kaders en regels, moeten we die aanpassen. Daarvoor zitten we hier.”

Mutluer zegt te beseffen dat het niet eenvoudig zal zijn om de Wts met terugwerkende kracht op te rekken. „Als de minister het op een andere wijze wil oplossen, hoor ik het graag. Belofte maakt schuld”, zo verwijst ze naar de toezegging van het Rijk vorig jaar zomer om de schade door de watersnood in Limburg ‘ruimhartig’ te compenseren.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de motie. De minister ontraadt de motie omdat volgens haar „de consequenties niet te overzien zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal