Vanaf zaterdag smogwaarschuwing en stookalert in Limburg

Foto ter illustratie. 

Foto ter illustratie. © Getty Images

De paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland en het rustige voorjaarsweer met oostelijke wind zorgen ervoor dat in heel Nederland vanaf zaterdag kans is op smog door fijnstof.

RedactieBron: ANP

De luchtkwaliteit is erdoor naar verwachting onvoldoende tot slecht, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM geeft daarom ook een stookalert af.

Met een stookalert wordt geadviseerd geen hout te stoken in kachels of open haarden. Zo moet worden voorkomen dat de luchtkwaliteit verder verslechtert.

Paasvuren

In Duitsland worden traditiegetrouw op donderdag en vrijdag paasvuren aangestoken. Op zaterdagavond gebeurt hetzelfde in Nederland. De smogwaarschuwing geldt tot en met eerste paasdag. Mensen die er last van hebben, vooral mensen met longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten, wordt aangeraden zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee