Vanaf zaterdag smogwaarschuwing en stookalert in Limburg

Foto ter illustratie. © Getty Images

De paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland en het rustige voorjaarsweer met oostelijke wind zorgen ervoor dat in heel Nederland vanaf zaterdag kans is op smog door fijnstof.

RedactieBron: ANP

De luchtkwaliteit is erdoor naar verwachting onvoldoende tot slecht, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM geeft daarom ook een stookalert af.

Met een stookalert wordt geadviseerd geen hout te stoken in kachels of open haarden. Zo moet worden voorkomen dat de luchtkwaliteit verder verslechtert.

Paasvuren

In Duitsland worden traditiegetrouw op donderdag en vrijdag paasvuren aangestoken. Op zaterdagavond gebeurt hetzelfde in Nederland. De smogwaarschuwing geldt tot en met eerste paasdag. Mensen die er last van hebben, vooral mensen met longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten, wordt aangeraden zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal