Campus Heerlen krijgt acht ton voor onderzoek naar voorkomen problematische schulden

 

 © Getty Images

Heerlen/Den Haag -

Voorkomen van armoede en problematische schulden en meer begrip scheppen bij instanties en bedrijven die te maken hebben met mensen die in financiële problemen zitten. Dat is het doel van een nieuw project op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Stefan Dölcken

Het zogenoemde ELSA Lab Armoede en Schulden krijgt een opstartsubsidie van 800.000 euro van het Rijk. Met dat geld worden op de campus manieren ontwikkeld om het ontstaan van problematische schulden inzichtelijker te maken, legt directeur Astrid Boeijen uit.

„We analyseren data om beter te begrijpen hoe mensen in zo’n situatie terechtkomen. Het begint soms met een paar honderd euro schuld en dan zie je dat het snel kan oplopen, totdat mensen echt in de problemen raken. De regio Heerlen/Parkstad kun je daarbij zien als proeftuin. De kennis die we hier opdoen en de inzichten die we daardoor krijgen, kunnen we ook gebruiken voor de landelijke problematiek”, aldus Boeijen.

Lees ook: Digitale Werkplaats MKB: Limburgse bedrijven krijgen één loket voor vragen over digitalisering

Ook instanties en bedrijven die te maken hebben met mensen die hun rekeningen niet betalen, profiteren volgens haar van het onderzoek in Heerlen. Daarvoor is het van belang dat duidelijk wordt waar de schulden precies zitten, zegt ze. „Het kan zo zijn dat iemand een bedrag van 200 euro moet betalen en daar wordt dan op ingezet. Maar dat die persoon elders nog 20.000 euro schulden heeft, wordt niet gezien. We willen het totale plaatje inzichtelijker maken. Uiteraard met inachtneming van de privacyregels.”

Gevoel

Het project moet ervoor zorgen dat beleidsmakers meer begrip krijgen voor de situatie waarin mensen met schulden zitten. Boeijen: „Denk dan bijvoorbeeld ook aan een virtuele omgeving waarin je je een dag lang kan verplaatsen in de wereld van iemand die geldzorgen heeft. Dat raakt je gevoel en dat is dan weer goed voor de manier waarop je omgaat met die mensen.”

Toeslagenaffaire

Het geld voor het ELSA Lab Armoede en Schulden komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar ook digitalisering is ondergebracht. Het rijksgeld is toegekend vanuit het budget voor het versterken van de menselijke maat in overheidsbeleid, naar aanleiding van de lessen die zijn getrokken uit de toeslagenaffaire. Het gaat om een subsidie voor een half jaar. Daarna kan een nieuwe aanvraag worden gedaan voor langdurigere financiering.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee