Docent Toneelacademie Maastricht verbreedt doelgroep met eigen bedrijf rond leren spreken voor publiek

 © spraakverkenning

Maastricht -

Sinds 2002 werkt Berbke Hermans bij de Toneelacademie Maastricht, waar ze onder andere lessen stem- en spreektechnieken geeft. Om haar doelgroep te verbreden, startte ze onlangs haar eigen bedrijf: spraakverkenning. „Met spraakverkenning train ik mensen in groepsverband in het spreken. Zo hebben ze meteen een publiek.”

Redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

„Mensen helpen om hun boodschap beter over te brengen, daar houd ik van”, vertelt Hermans. Iedereen is welkom bij spraakverkenning. „We moeten allemaal wel eens een speech of presentatie houden. Door te oefenen met intonatie, ritme, dynamiek kun je de aandacht van je publiek veel beter vasthouden. Dankzij mijn achtergrond als logopedist weet ik hoe je je stem gebruikt zonder schor, hees of vermoeid te raken, ook als je dagelijks vele uren moet spreken.”

Doen wat je leuk vindt

Hermans laat zich niet afschrikken door de combinatie van een baan in loondienst met een eigen bedrijf. „Als je doet wat je leuk vindt, kun je heel veel doen. Ik denk dat ik extra energie krijg van de verscheidenheid aan mensen met waar ik nu mee mag werken.” De eerste workshop geeft Hermans op 10 mei. Alle trainingen geeft ze in een zaal van het Theater aan het Vrijthof. „Geen plek zo inspirerend als een plek die liefde voor de podiumkunsten uitstraalt.”

Onderzoek tweede taal

Spraakverkenning houdt zich ook bezig met onderzoek. „Ik geef steeds vaker les aan mensen die op een plek werken waar bijna niemand hun moedertaal spreekt. We verwachten veel van deze mensen. Ze moeten de nieuwe taal zo snel mogelijk leren. Binnen mijn vakgebied moeten ze ook nog performen, acteren of presenteren in hun tweede of zelfs derde taal. Daar komt ook emotie bij kijken, je hebt een ander gevoel bij een taal waarmee je niet bent opgegroeid. Ik wil onderzoeken hoe dat precies zit. Verandert misschien ook je toonhoogte, volume, snelheid van spreken in die andere taal? Met mijn onderzoek wil ik mensen die in hun tweede taal het podium opgaan, beter begeleiden, zodat ze hun vak kunnen uitoefenen zonder hun authenticiteit te verliezen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal