Openbaar Ministerie niet in hoger beroep tegen actievoerders Sterrebos die geen straf kregen

Actievoerders van Red het Sterrebos demonstreerden bij de rechtbank.  

Actievoerders van Red het Sterrebos demonstreerden bij de rechtbank.  © Bas Quaedvlieg

Redactie

Het Openbaar Ministerie Limburg gaat niet in hoger beroep in de zaak tegen de actievoerders die het Sterrebos in Born twee maanden geleden bezetten. Dat laat het OM weten in een persbericht.

De rechter in Maastricht oordeelde op 8 april dat 41 activisten zich schuldig maakten aan het overtreden van het gebiedsverbod en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs aan de politie, maar legde hen daarvoor geen straf op.

Rechter K. Witteman toonde begrip voor de bezetters. Daarbij weegt mee dat de demonstranten vaak lang zijn vastgehouden en soms met geweld zijn aangehouden. De vrijheid van meningsuiting en vreedzame demonstratie weegt wat haar betreft zwaarder dan het recht op eigendom van NedCar.

Lees ook: Geen straf voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar: aanhoudingen ‘ontoelaatbare inperking van vrijheid op demonstratie’

Het OM stelt geen hoger beroep in, omdat die mogelijkheid er niet is. VDL in Born heeft in februari van dit jaar een groot deel van het bos gekapt om uitbreiding van Nedcar mogelijk te maken. De bezetters van het bos waren tegen deze kap en hielden het bos dagenlang bezet in de hoop de kap zo tegen te houden.

Lees ook: Sterrebos volledig ontruimd, acht aanhoudingen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee