Autopremie loopt na 65ste verjaardag snel op

 

 © ANP XTRA

Amsterdam -

Senioren die nog graag achter het stuur kruipen, moeten daar flink voor in de buidel tasten. Tussen het 65ste en 85ste levensjaar stijgt de premie voor de autoverzekering namelijk met gemiddeld 80 procent.

onze verslaggever

Dat becijfert vergelijkingssite Geld.nl. De redenering erachter is dat senioren meer brokken maken. „Maar als je kijkt naar het aantal verkeersdoden en autoschades onder deze groep, is het een relatief erg grote stijging”, aldus Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite. De premie begint vanaf het 65ste jaar te stijgen, ook als alle andere variabelen gelijk blijven. Gemiddeld betaalt een 85-jarige ruim 275 euro per jaar meer aan premie dan een 65-jarige.

Overstappen kan wel lonen, tipt Bulthuis. Bij een andere verzekeraar kun je zo 180 euro tot 240 euro minder premie betalen voor dezelfde dekking. Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten dat ouderen in de praktijk vaak een premie betalen die gelijk is aan een 35-jarige bestuurder. Dat komt doordat senioren vaker in kleinere of lichtere auto’s rijden, meer schadevrije jaren hebben en minder kilometers rijden per jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee