IMF: oorlog in Oekraïne remt herstel van wereldeconomie

Print
IMF: oorlog in Oekraïne remt herstel van wereldeconomie

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Sittard -

De oorlog in Oekraïne, lockdowns in China, hogere voedselprijzen en verstoorde productieketens: de wereldeconomie krijgt het in 2022 lastig. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF verlaagde dinsdag de groei van de wereldeconomie naar 3,6 procent. Dat bleek uit de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport van het IMF. In januari werd nog 4,4 procent voorspeld. Het groeicijfer is ditmaal met mitsen en maren omgeven. Door de oorlog in Oekraïne zijn de verwachtingen onzekerder dan ooit. Het IMF waarschuwt dat de groei nog verder kan vertragen terwijl de inflatie harder oploopt, bijvoorbeeld door strengere sancties tegen Rusland of een energieboycot.

In januari, toen het IMF nog 4,4 procent groei raamde, leek het erop dat de wereldeconomie in het tweede kwartaal zou herstellen van de omikronvariant van het coronavirus.

Nederland

Voor Nederland voorziet de invloedrijke denktank uit Washington een economische groei van 3 procent, net een tikkie hoger dan de 2,8 procent die het IMF voor de hele eurozone verwacht. Behalve de oorlog ziet het IMF ook een negatief effect van de lockdowns in China, waardoor de productie van goederen hapert. Dat leidt weer tot nieuwe verstoringen in productieketens, en hogere prijzen. Al voor de oorlog zag het IMF de inflatie toenemen. Voor ontwikkelde economieën komt die dit jaar uit op 5,7 procent, voor ontwikkelende landen zelfs 8,7 procent. Dat is 1,8 en 2,8 procentpunt hoger dan in januari.

Torenhoge inflatie

In de VS en veel Europese landen stijgen de prijzen in het hoogste tempo in veertig jaar. Dat betekent wegsmeltende koopkracht voor huishoudens terwijl de kans groter wordt dat centrale banken streng moeten ingrijpen. In ontwikkelende landen kunnen prijsstijgingen zelfs leiden tot maatschappelijke onrust omdat voedsel en brandstof onbetaalbaar wordt.

Deze week zijn de voorjaarsbijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank in Washington. Hoge politici, centrale bankiers en economen komen bijeen om te praten over de economie en over thema’s van ongelijkheid en klimaatverandering tot cryptomunten. Al vind ook dit jaar een groot deel van de bijeenkomsten virtueel plaats.

De Wereldbank maakte maandag haar groeiramingen voor dit jaar bekend. President David Malpass zei te rekenen op 3,2 procent. In januari was dat 4,1 procent. Malpass waarschuwde voor een toename van het aantal mensen dat in extreme armoede belandt.

Oekraïne krijgt hulp van de Wereldbank. Tot dusver is al 3 miljard dollar aan onmiddellijke noodhulp toegezegd voor onder meer naar salarissen voor ziekenhuispersoneel, pensioenen en sociale programma’s in Oekraïne.

Honger dreigt

IMF-directeur Kristalina Georgieva wees er eerder al op dat de oorlog niet alle landen even hard raakt. Zo zijn de economische gevolgen voor Europa veel groter dan de VS vanwege de Europese afhankelijkheid van Russisch gas en olie.

Maar wereldwijd zijn prijzen gestegen, en zullen huishoudens de hoge inflatie in hun portemonnee voelen. Georgieva waarschuwde dat een groter deel van Afrika te maken krijgt met honger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee