Nederland wordt steeds slimmer: aantal mensen met opleidingen blijft groeien


 

 © Pexels.com.

Nederland is een kenniseconomie. Dat zien we niet alleen aan de hoogwaardige kassenbouw in het Westland of de aanwezigheid van chipfabrikant ASML in Eindhoven – maar ook aan het percentage mensen dat inmiddels een diploma in het hoger onderwijs heeft afgesloten. In 2010 had bijvoorbeeld al 1/5 van de bevolking tussen de 25 en 64 jaar een diploma in het HBO, en 12 procent in het WO. Bij elkaar dus ruim 32 procent. Dat percentage is in de tussentijd gestegen tot meer dan 40 procent in 2019, en zal in de afgelopen jaren alleen maar verder zijn gegroeid. Nederland kikkerland is dus ook een land van diploma’s.

ICT trainingen

Mee in de vaart der volkerenAl die diploma’s zijn er natuurlijk niet alleen voor de leuk. Als mensen worden gevraagd naar de reden voor hun studie, zullen ze zaken als zelfontwikkeling en persoonlijke groei aanstippen, maar toch vooral ook om een baan te vinden die bij hen past. En die goed betaalt. Talloze onderzoeken hebben inmiddels al uitgewezen dat de Nederlanders met een HBO of WO-diploma gemiddeld meer verdienen dan diegenen die hun opleiding niet hebben afgemaakt, of alleen beroepsonderwijs hebben genoten. Het loont dus om verder te leren.

De waarde van het diplomaTegelijkertijd is de waarde van diploma’s relatief gezien ook gedaald. Wie dertig jaar geleden afstudeerde met een Master was daarin best bijzonder. Tegenwoordig vinden de meeste mensen een studie pas afgerond als daar een aansluitende Master bij voltooid is. Door de toegenomen digitalisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt is het ook steeds belangrijker geworden voor werknemers om zich voortdurend te blijven ontwikkelen. Dit gebeurt natuurlijk door toegenomen werkervaring, maar ook door aanvullende cursussen, trainingen en opleidingen te volgen. Als je dit soort mogelijkheden laat liggen, raak je al snel achterop.

Wat is STAP?Wat is STAP? Het STAP-budget is een goed voorbeeld van deze trend. STAP is een subsidieregeling van de Nederlandse overheid, die werkenden en werkzoekenden de kans biedt om per jaar één cursus, training of opleiding te volgen voor maximaal 1000 euro. Dit sluit naadloos aan op het toegenomen belang van aanvullend onderwijs voor onze carrière en zelfontwikkeling. Mensen wisselen vaker van baan, verblijven nog maar zelden hun hele carrière bij één bedrijf, en laten zich ook vaker volledig omscholen. Het STAP-budget kom aan die vraag tegemoet. Mensen kunnen hier via opleidingsaanbieders een cursus selecteren, die vervolgens via het STAP-budget wordt vergoed tot 1000 euro. Mensen die zich bijvoorbeeld verder willen bekwamen in leiderschapsvaardigheden of die een carrière in de ICT overwegen, kunnen door middel van deze subsidieregeling hun opleiding dus verder vormgeven zoals ze zelf willen. Dit past uitstekend in de huidige trend. Nederland is een land van diploma’s. En zal dat in de toekomst ook blijven.