Marta Cavalli troeft Annemiek van Vleuten af in Waalse Pijl: ‘Het zag zwart voor mijn ogen’

Marta Cavalli. © ANP

Marta Cavalli heeft de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen, de koers die eindigt met de beklimming van de Muur van Hoei. De Italiaanse wielrenster was net wat sterker dan de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Cavalli won eerder deze maand ook al de Amstel Gold Race. Demi Vollering finishte als derde.

Redactie

Vorig jaar was Anna van der Breggen nog de beste op de Muur. Dat was haar zevende overwinning in de Waalse Pijl op rij. Van der Breggen is inmiddels ploegleider bij SD Worx, de ploeg van Vollering.

Van Vleuten had vrede met haar tweede plaats. „Alles verliep echt volgens plan, maar er was er eentje beter. Daar kan ik mee leven”, vertelde ze, snel hersteld van een imposante inspanning. De renster van Movistar had goed geluisterd naar haar teamgenoot Alejandro Valverde, de inmiddels 41-jarige Spanjaard die de Waalse Pijl vijf keer won. „Met name over positioneren en het juiste moment kiezen. Bovendien ben ik hier vorig jaar nog geweest met een vriend. Toen zijn we de Muur vier keer opgereden, steeds volgens een ander scenario.”

Wens

De koers was tot de slotklim naar wens verlopen. Er was een vroege ontsnapping met onder anderen de Nederlandse Anouk Koster. Eenmaal ingelopen nam de ploeg SD Worx het initiatief. Met aanvallen van de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman, de Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black en Vollering probeerde het Nederlandse team het numerieke overwicht uit te buiten. „Misschien hebben we daar iets te veel met onze krachten gesmeten”, dacht Vollering na weer een ereplaats. In de Amstel Gold Race werd ze al tweede, achter Cavalli. „Ik heb echt alles eruit gehaald wat erin zit, maar het was niet genoeg. Op zich is het goed voor de sport dat er nu weer wat Italiaanse rensters veel winnen. Zo wordt de top breder en de uitdaging groter.”

Diep

Ook Van Vleuten was diep gegaan. „Het zag zwart voor mijn ogen. Deze klim doet altijd pijn, maar nog iets meer als je kort voor de finish voorbij wordt gereden. Voor zondag (Luik-Bastenaken-Luik) is het een goed gevoel dat ik hier zo snel herstel, dat ik gewoon top ben. Een geruststelling ook voor later in het jaar, met de Giro en de Tour als doelen.”

Lees ook: Het geheim van de Muur van Hoei: wachten, wachten, wachten

Na ‘Luik’ gaat ze twee weken bijkomen thuis, dan volgen wedstrijden in Spanje waar ze graag voor de ploeg iets terug wil doen. Met een trainingskamp met de mannen van Movistar in Andorra bereidt Van Vleuten zich verder voor op de grote rittenkoersen. „Een mooie uitdaging.”