Aantal gewonden bij gasexplosie Bilthoven opgelopen naar zeven

Explosie na gaslek in flat Bilthoven. 

Explosie na gaslek in flat Bilthoven. © Menno Bausch/De Limburger

Het aantal gewonden bij de gasexplosie in een flatgebouw in Bilthoven donderdagochtend is opgelopen naar zeven.

RedactieBron: ANP

Dat meldt burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt, waar Bilthoven onder valt, tijdens een persconferentie in het gemeentehuis donderdagmiddag. Alle slachtoffers zijn hulpverleners. Het gaat om vijf brandweermannen en twee agenten.

Vier van de slachtoffers zijn nog in het ziekenhuis. Zij hebben lichte of wat zwaardere verwondingen. „Dan moet je aan botbreuken denken”, zegt Jan Hazeleger, sectorcommandant brandweer bij de Veiligheidsregio Utrecht tijdens de informatiebijeenkomst.

Geschrokken

„We zijn heel erg geschrokken”, zegt Potters, die spreekt van „een heftig incident”. In eerste instantie was bekend dat er vier medewerkers van de brandweer gewond waren geraakt. Bij rioleringswerkzaamheden werd een gasleiding geraakt, waarna een deel van de 28 woningen in het gebouw werd ontruimd. Daarna volgde een kleine explosie, gevolgd door een grotere tweede. Die laatste gebeurde op het moment dat de hulpverleners het pand in gingen, aldus Hazeleger.

De woningen zijn allemaal van de Woonstichting SSW en zijn in 1965 gebouwd, waarna ze in 1995 gerenoveerd zijn. Directeur Danny Visser wilde tijdens de persconferentie niet vooruitlopen op de oorzaak, een onderzoek moet uitwijzen wat de toedracht van het ongeluk is. Hij spreekt van „een ramp voor alle bewoners van het wooncomplex”.

Geen van de bewoners kan de nacht thuis doorbrengen, maar het gaat volgens Visser zeker lukken iedereen een maaltijd en een dak boven het hoofd te bieden voor de komende nacht. Mensen mogen zelf bepalen waar ze naartoe willen en als ze nergens terechtkunnen, zorgt SSW voor een alternatief. Er wordt gekeken naar oplossingen voor de korte en lange termijn, aldus Visser. Wanneer de bewoners terug kunnen keren, is nog onduidelijk.

Heerlen

De explosie roept herinneringen op aan een soortgelijke gebeurtenis in Heerlen, bijna op de kop af zeven jaar geleden. Op 20 april 2015 was er een ontploffing in een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen. De oorzaak was een gaslek in de kelder, na diefstal van een koperen gasleiding.

Ravage na de explosie op 20 april 2015 aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen 

Ravage na de explosie op 20 april 2015 aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen © Luc Lodder

Drie mensen raakten gewond en de schade was enorm. Het appartementengebouw werd uiteindelijk gesloopt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee