Chauffeurs gezocht: aantal vacatures in Limburgse logistiek in jaar tijd verdubbeld

Er is vooral een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van bestelbusjes. 

Er is vooral een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van bestelbusjes. © Getty Images

Sittard -

Het personeelstekort in de Limburgse logistieke sector wordt steeds nijpender. Begin dit jaar stonden er bijna 1500 vacatures open. Dat is een verdubbeling vergeleken met eind 2020. De krapte neemt dit jaar verder toe.

Stefan Dölcken

Volgens uitkeringsinstantie UWV is er vooral een tekort aan vrachtwagenchauffeurs voor binnenlandse ritten en bestuurders van bestelbusjes. In totaal gaat het om ruim 700 vacatures. Ook postbezorgers- en sorteerders zijn lastig te vinden, met meer dan 280 openstaande vacatures. Omdat minder jongeren kiezen voor een baan in transport en logistiek en het aantal ouderen toeneemt dat de sector verlaat, blijft er volgens UWV sprake van groeiend personeelstekort.

Lees ook: ABN AMRO: krapte op arbeidsmarkt raakt energietransitie

Tegenover de toenemende krapte staat een afname van het aantal Limburgers in de logistieke sector dat een WW-uitkering krijgt. In maart ging het om 640 mensen, twintig minder dan een maand eerder. Ter vergelijking: in maart 2021 waren er nog 1060 WW-uitkeringen in die sector in Limburg. Het aantal uitkeringen daalt al sinds april vorig jaar, blijkt uit de cijfers.

De krapte speelt volgens UWV over de hele linie van de arbeidsmarkt. Door het economisch herstel na de coronacrisis steeg het aantal vacatures in de loop van 2021 al hard, terwijl het aantal werkzoekenden juist daalde. Zo waren er eind vorig jaar ruim 75 procent meer openstaande vacatures dan een jaar eerder, terwijl het aantal WW’ers in de eerste zes maanden van hun uitkering met 42 procent daalde.

Die trend zet dit jaar door, verwacht de uitkeringsverstrekker. Al is er wel onzekerheid, door de oorlog in Oekraïne en de invloed daarvan op de wereldeconomie. Het is nog onduidelijk wat de impact is op de bedrijvigheid in Nederland.

In totaal werden in Limburg in maart 13.010 WW-uitkeringen verstrekt. Dat is een daling van 2 procent vergeleken met een maand eerder. Daarmee volgt Limburg de landelijke ontwikkeling. De afname was het sterkst onder jongeren. De grootste groep uitkeringsontvangers is vijftig jaar of ouder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee