Rabobank geeft klanten inzicht in CO₂-uitstoot van hun uitgaven

 

 © Venema Media

Rabobank heeft een nieuwe manier bedacht om het bewustzijn van klanten rondom klimaatverandering te vergroten. Vanaf vrijdag kunnen duizend klanten met een Rabo-betaalrekening in de app van de bank zien hoeveel CO₂-uitstoot door hun gedane uitgaven precies veroorzaken.

RedactieBron: ANP

Rabobank is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse bank die de CO₂-uitstoot op deze manier inzichtelijk maakt op basis van iemands betalingen. Het is de bedoeling dat de nieuwe toepassing na de zomer door alle particulieren klanten van het concern kan worden gebruikt.

Inschatting

Betalingen die je doet worden door de app over verschillende bestedingscategorieën verdeeld, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. „We weten natuurlijk niet precies wat iemand in de supermarkt koopt, dus de CO₂-uitstoot die je ziet is een inschatting” legt Fadoua Ajjaji uit. Zij gaat bij Rabobank over de nieuwe functie. „Wel kunnen klanten in de app aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt.”

Lees ook: Warmste zomer, overstromingen, branden: 2021 ‘jaar van extremen’

Milieuorganisatie Greenpeace Nederland noemt het initiatief een „rookgordijn” en zegt dat de Rabobank nog altijd geen beleid heeft om de investeringen en beleggingen van de bank in met name de vee-industrie „in lijn te brengen” met de klimaatdoelen van Parijs. „Als het Rabobank menens is met het klimaat, dan passen ze hun eigen investeringen aan in plaats van de klimaatkeuzes bij de individuele consument neer te leggen”, reageert Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee