Koeien ‘dansen’ weer in de wei: na de weidegang kunnen de ‘dames’ weer genieten van smakelijk gras

Blije koeien in de Limburgse wei. 

Blije koeien in de Limburgse wei. © Peter Wijnands

Maastricht -

Welk beeld past bij lente op de boerderij? Behalve lammetjes, ’dansen’ ook koeien op het land: de weidegang.

George Deswijzen

Het is de tijd van de weidegang, de jaarlijkse gang van koeien naar de wei. In de winter stonden veel koeien in de stal. Tijd om weer lekker te grazen. De eersten gaan eind maart, begin april naar buiten. Ze willen het liefst elke dag op vaste tijden de wei in. Meestal gebeurt dat tweemaal per dag, voor of na het melken. Ze eten verse sprietjes, na een winter ingekuild gras.

Voor de boer is het zorgen voor ‘smakelijk’ gras een belangrijke taak. Zonder gras geen melk. De boer is daarom zuinig op zijn grond. Bij te koud weer of te veel regen groeit het gras niet. Bij veel neerslag beschadigen de koeienpoten het kostbare gras, waardoor er te weinig is om alle koeien te voeden. Dan blijven ze op stal en worden bijgevoerd. Het is overigens een fabeltje dat koeien niet tegen kou kunnen. Ze hebben meer last van regen.

Huiskavel

Niet elk boerenbedrijf kan koeien naar buiten laten. Alleen agrariërs met voldoende land direct verbonden aan de boerderij, de huiskavel, hebben deze optie. Vroeger was het gebruikelijk om met een groep koeien over de openbare weg naar afgelegen land te lopen.

Weidemelk

Agrariërs krijgen vaak de vraag of er kwaliteitsverschil bestaat tussen melk van koeien die buiten grazen of koeien die binnen te eten krijgen. Het antwoord is nee. Wel krijgen boeren die hun koeien buiten kunnen laten lopen van Friesland Campina het label ‘weidemelk’. De koeien moeten dan minimaal 720 uur per jaar in het weiland lopen. De agrariër krijgt in ruil iets meer uitbetaald voor de melk. Veel melk van Zuid-Limburgse bodem gaat naar de kaasfabriek in Born. Kleine afstand, minder CO2 uitstoot.

Tegen het einde van het jaar is er minder zon, minder grasgroei en dus minder voedsel. De hoogste tijd om de dames weer naar binnen te halen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee