Max Verstappen pakt eerste pole van seizoen in incidentrijke kwalificatie Grand Prix Emilia Romagna

Print
Max Verstappen pakt eerste pole van seizoen in incidentrijke kwalificatie Grand Prix Emilia Romagna

Afbeelding: Getty Images

IMOLA -

Max Verstappen mag zaterdag de sprintrace vanaf pole beginnen. In een uiterst zinvolle kwalificatie wist hij Charles Leclerc knap te verschalken. Norris start de race vanaf de derde plek.

Waar Ferrari duidelijk de overhand had in de natte omstandigheden eerder op de dag, was het verschil in het droge eerste deel van de kwalificatie aanzienlijk kleiner met Red Bull. Leclerc was weliswaas nog steeds de snelste, maar Verstappen zat dit keer een seconde dichterbij de Monegask dan in de vrije training.

Mercedes

Ferrari en Red Bull Racing waren al vroeg in de sessie zeker van een plekje in Q2. dat gold niet voor Mercedes. Tot de allerlaatste seconde vochten George Russell en Lewis Hamilton tegen de klok. Een zwaarbevochten twaalfde en vijftiende plek waren het resultaat. Zwaar beneden de stand van het tot dit jaar zo succesvolle team, maar nipt genoeg om door te stoten naar het tweede gedeelte.

Lees ook: Max Verstappen en Charles Leclerc haatten elkaar in hun karttijd: ‘Nu kunnen we er om lachen’

Op een inmiddels volledig opgedroogd circuit was het dit keer Verstappen die naar de snelste tijd ging. Op het moment dat Leclerc zijn snelste tijd van 1:18.793 wilde aanvallen, veroorzaakte teamgenoot Carlos Sainz een rode vlag door achterstevoren in de muur te belanden. Niet veel later begon het weer te druppen waardoor de gezette tijden door niemand meer werden aangevallen. Dit betekende een vroegtijdig einde van Hamilton en Russell die op dat moment de dertiende en elfde tijd op de klokken hadden staan.

Spektakel

Het spektakel werd bewaard tot de allesbeslissende laatste sessie. Q3 werd maar liefst twee keer onderbroken door een rode vlag situatie. Eerst was het Kevin Magnussen die buiten de baan raakte, later Valtteri Bottas die de boel stillegde. Even daarvoor had Verstappen de snelste ronde op de klokken gezet, terwijl de gele vlag vanwege Bottas al gezwaaid werd. Op zijn onboard is te horen dat hij bij het passeren van zijn gas afging, maar Verstappen had zoveel marge dat het genoeg was voor de snelste tijd.

Omdat het tijdens de onderbreking alleen maar harder ging regenen, werd het circuit alsmaar langzamer. Dit speelde Verstappen in de kaart waardoor niet Leclerc maar hij zaterdag de sprintrace vanaf p1 zal beginnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee