Max Verstappen domineert in hol van de leeuw en maakt kostbare punten goed op spinnende Leclerc

Print
Max Verstappen domineert in hol van de leeuw en maakt kostbare punten goed op spinnende Leclerc

Afbeelding: Getty Images

Imola -

Max Verstappen heeft op dominante wijze de grand prix van Emelia-Romagna op zijn naam geschreven. Omdat Charles Leclerc na een foutje in de slotfase in aanraking kwam met de muur, kon de Limburger onverwacht veel punten goed maken in de strijd om het wereldkampioenschap.

In tegenstelling tot een dag eerder tijdens de sprintrace kwam Verstappen nu wel uitstekend van zijn plek. Met in zijn kielzog teamgenoot Sergio Pérez die vanaf plek drie aan de race begon. Hij wist gelijk Leclerc te passeren en ook Lando Norris deed dat. Verstappen wist zo als eerste de Tamburello-bocht in te sturen waarna niet veel later de safetycar in de baan werd gestuurd vanwege een crash van Carlos Sainz.

Achtervolging

In ronde vijf werd de race hervat. Naarmate de baan droger en droger werd, voerde Verstappen het tempo steeds verder op. Leclerc moest dan ook zo snel mogelijk voorbij aan Norris om zo min mogelijk tijd te verliezen. In ronde acht lukte het om de Brit opzij te zetten waarna de achtervolging op de Red Bulls kon beginnen.

Na achttien rondes nam Daniel Ricciardo als eerste de gok om over te stappen naar droogweerbanden. Gelijk was duidelijk dat de baan droog genoeg was waarna Red Bull besloot om Pérez binnen te halen. Een ronde later volgden Verstappen en Leclerc. Leclerc wist voor Pérez terug op het asfalt te keren. De Mexicaan had meer temperatuur in zijn banden waardoor hij de Monegask snel een plaatsje terug kon verwijzen.

Flinke voorsprong

Verstappen ging ondertussen verder met waar hij was gebleven: het noteren van snelle rondes. Pérez lukte het ternauwernood om de Ferrari van Leclerc van zich af te houden. Toen hij meerdere aanvallen had gepareerd kon ook hij zich bezig gaan houden met het klokken van snelle tijden. Verstappen kon zijn voorsprong van ruim tien seconden aardig in stand houden. Als Pérez en Leclerc versnelden, deed hij dat ook.

In het achterveld een worstelende Lewis Hamilton. Rondenlang zat hij vast achter Pierre Gasly op plek veertien. Het tempo was zelfs zo erbarmelijk dat Verstappen hem met nog ruim een kwart wedstrijd te gaan op een ronde zette. Met nog twaalf rondjes te gaan besloot Ferrari om Leclerc binnen te halen voor zacht rubber. Als reactie gingen ook Pérez en Verstappen naar binnen voor de zachtere en snelle variant. Leclerc zat daarna duidelijk dichter bij de Mexicaan. Leclerc nam echter te veel risico op het verradelijke circuit waardoor hij rondtolde en de muur raakte. Door schade aan zijn neus moest Leclerc nogmaals naar binnen waardoor hij kostbare plekken verloor.

Lees ook: Max Verstappen heeft beter gevoel met ‘lichtere’ RB18: ‘Zou fijn zijn als we morgen de start wél voor elkaar hebben’

Verstappen liet zich er niet door van de wijs brengen en kon zo zijn tweede overwinning van het seizoen behalen. Teamgenoot Sergio Pérez zorgde ervoor dat de renstal uit Milton Keynes met het maximaal aantal punten huiswaarts keerde. Leclerc kwam slechts als zesde over de streep wat goed is voor acht punten. Verstappen scoorde er dankzij zijn snelste ronde 26 waardoor hij er achttien inliep. De achterstand op de Monegask bedraagt nu nog 27 punten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee