Prognose: Emmanuel Macron herkozen tot president van Frankrijk

 © ANP / EPA

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose herkozen tot president van Frankrijk met tussen de 57,6 en 58,2 procent van de stemmen.

Redactie

De laatste Franse stembureaus sloten de deuren om 20.00 uur. Volgens de prognose heeft de rechts-populistische presidentskandidate Marine Le Pen de strijd tegen Macron in de tweede ronde net als in 2017 afgelegd. Zij kreeg naar verwachting tussen de 41,8 en 42,4 procent van de stemmen.

Franse media melden zondagavond op basis van een prognose dat 28,2 procent van de stemgerechtigde Fransen niet is komen opdagen. Dit zou het laagste opkomstpercentage in decennia zijn. Frankrijk telt ruim 48 miljoen stemgerechtigden.

Lees ook: Spannende strijd tussen Marine Le Pen en president Macron: dochter rechts-extremist werpt zich op als redder van Fransen

In de eerste stemronde ging het twee weken geleden nog tussen de liberale pro-Europese Macron, de linkse Jean-Luc Mélenchon, Le Pen en de nog rechtsere Eric Zemmour. Macron won toen de meeste stemmen.

Le Pen

Marine Le Pen heeft zondagavond in een toespraak gesproken van een „briljante overwinning”. De rechtse politica verliest de presidentsverkiezingen volgens de prognose van de zittende president Emmanuel Macron, maar haar partij haalde een historisch aantal stemmen binnen.

De Franse krant Le Monde schrijft dat nooit eerder zoveel Fransen stemden op een radicaal-rechtse kandidate. Le Pen zegt in haar toespraak dat ze „de strijd niet op zal geven” en haar partij tijdens de volgende parlementsverkiezingen kan rekenen op een groot aantal stemmen. „Miljoenen landgenoten hebben onze kant gekozen”, aldus Le Pen.

Historisch lage opkomst bij Franse presidentsverkiezingen

Sinds 1969 was de opkomst bij de Franse presidentsverkiezingen niet zo laag, melden Franse media.

Le Monde schrijft op basis van prognoses dat 28,2 procent van de stemgerechtigden niet kwam opdagen. Het is ruim vijftig jaar geleden dat zo’n klein deel van de Fransen ging stemmen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal