‘Oscar’ van de sport voor Max Verstappen: Limburger verkozen tot beste sportman ter wereld

Print
‘Oscar’ van de sport voor Max Verstappen: Limburger verkozen tot beste sportman ter wereld

Max Verstappen is verkozen tot ’s werelds beste sportman over het jaar 2021.  Afbeelding: ANP/HH

Max Verstappen is geëerd met de ‘Oscar van de sport’. Hij is de eerste Nederlandse sportman die deze prestigieuze prijs wint. De Nederlander werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar bij de uitreiking van de zogeheten Laureus Awards in Sevilla.

De 24-jarige Verstappen kreeg de ‘Oscar’ voor zijn wereldtitel in de Formule 1. Hij kroonde zich vorig jaar tot kampioen door de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi te winnen. Hij haalde in de allerlaatste ronde zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton in.

Verstappen had in zijn categorie concurrentie van de Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel, de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge, de Servische tennisser Novak Djokovic, de Poolse voetballer Robert Lewandowski en American-footballlegende Tom Brady. Vorig jaar ging de prijs naar de Spaanse tennisser Rafael Nadal.

Verstappen is de vierde Formule 1-coureur die de Oscar voor beste sportman krijgt. Zijn huidige rivaal Hamilton, Michael Schumacher en Sebastian Vettel gingen hem voor. „Ik dank iedereen van de Laureus Academy die op mij heeft gestemd, maar het gaat niet alleen om mij. Er staat een heel team achter me dat keihard werkt om twee auto’s te laten presteren en mij de kans gaf het kampioenschap te winnen”, zei Verstappen in een eerder opgenomen reactie. De Limburger won zondag ook op superieure wijze de Grote Prijs van Emilia-Romagna.

Van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten maakte kans op een Laureus Award voor de ‘comeback van het jaar’, maar de olympische kampioene tijdrijden greep naast de Oscar voor die categorie. De Canadese skateboardster Sky Brown kreeg de award.

Rolstoeltennisster Diede de Groot en handbiker Jetze Plat waren genomineerd in de categorie ‘sporters met een beperking’, maar ook zij werden niet geëerd met een Oscar. De Zwitserse rolstoelatleet Marcel Hug, die op de Paralympics in Tokio vier keer goud won, werd gekozen. Voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer blijft de enige Nederlandse sportvrouw met een Oscar; zij kreeg in 2002 en 2008 de Laureus Award voor beste sportvrouw met een beperking.

De Jamaicaanse atlete Elaine Thompson-Herah kreeg de Laureus Award voor beste sportvrouw van het jaar. De sprintvedette won op de Spelen van Tokio drie keer goud: op de 100, 200 en 4x100 meter. Europees voetbalkampioen Italië werd gekozen tot sportploeg van het jaar.

Lees ook: Red Bull-topadviseur Helmut Marko strooit nog wat zout in wonden Ferrari: ‘Extra bevredigend om juist hier ‘1-2’ te pakken’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee