Rutte blij dat hij samenwerking met Macron kan voortzetten

 © ANP / AFP

Premier Mark Rutte is blij dat hij de komende vijf jaar verder kan werken met Emmanuel Macron als president van Frankrijk.

Redactie

De liberaal versloeg volgens de peilingen de rechts-populistische Marine Le Pen bij de presidentsverkiezingen.

„Ik ben blij dat we onze brede en goede samenwerking de komende jaren kunnen voortzetten binnen EU en NAVO. Ik zie uit naar het verder versterken van de uitstekende relatie”, twitterde Rutte zondagavond.

Lees ook: Prognose: Emmanuel Macron herkozen tot president van Frankrijk

Ook partijen in de Tweede Kamer laten weten tevreden te zijn. „Opluchting”, twitterde Kati Piri (PvdA) over de uitslag. Datzelfde gold ook voor Ruben Brekelmans (VVD): „Wat een enorme opluchting!”, liet hij op hetzelfde medium weten.

Brussel herademt: we kunnen nog vijf jaar op Frankrijk rekenen

De felicitaties vol opluchting stromen binnen uit Brussel voor de hoogstwaarschijnlijk herkozen Franse president Emmanuel Macron. „We kunnen nog eens vijf jaar op Frankrijk rekenen”, concludeert voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen.

Brussel keek bezorgd toe of Macron zich zijn uiterst rechtse rivale Marine Le Pen, die de Europese Unie grondig op de schop wil nemen, wel van het lijf zou houden. Haar plannen zouden het einde betekenen van de EU zoals die nu bestaat, klonk het.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie feliciteert Macron. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kijkt „ernaar uit onze uitstekende samenwerking voort te zetten”.

Haar collega van het Europees Parlement is evenzeer ingenomen met de prognose die Macron tot verkiezingsoverwinnaar bestempelt. „Een sterke EU heeft een sterk Frankrijk nodig”, stelt parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

Zeker in deze „turbulente tijden”, zegt ook Michel. Die vergen een „solide Europa” en „een Frankrijk dat zich volledig inzet voor een meer soevereine en meer strategische Europese Unie”. Macron is een van de voortrekkers van de pogingen om de EU niet alleen economisch, maar ook bijvoorbeeld militair sterk te laten zijn.

De kopstukken van de belangrijkste EU-instellingen reageerden onmiddellijk na het bekend worden van de prognose, die Macron rond de 58 procent van de stemmen toeschrijft. Vaak wachten ze wat langer, tot de uitslag vaststaat.