Het Kruis van Tegelen winnaar op Limburgs Film Festival

De Passiespelen staan centraal in Het Kruis van Tegelen. © Lé Giesen

Sittard -

Hans Heijnen heeft voor de tweede keer de prijs voor de beste lange documentaire gewonnen op het Limburg Film Festival. Hij won de prijs voor zijn documentaire over de Passiespelen: ‘Het Kruis van Tegelen’.

Redactie

Heijnen noemt het ‘een grote eer’ en ‘buiten verwachting’ in een persbericht. „Deze prijs is ook voor de Passiespelen en speciaal voor hoofdpersonage Geert Beurskens. Het indringende verhaal over zijn homoseksualiteit en worsteling met het katholieke geloof heeft veel mensen diep geraakt.”

Lees ook: Passiespelen-veteraan Geert Beurskens uit Tegelen keerde kerk de rug toe, maar werkt nu toch samen met pastoor uit India

Ook in andere categorieën werden er prijzen uitgereikt. Vooral de categorie korte film was sterk bezet. De prijs ging daar uiteindelijk naar regisseur Nicole Jachmann uit Beek. Zij won met haar film Funkele. Eerder werd die korte film ook al genomineerd voor het filmfestival van Berlijn.

De jury spreekt van een buitengewoon poëtische, lyrische coming of age-schets van een meisje in de puberteit. Juryvoorzitter Alex Bakker: „Het is een delicaat thema dat fijngevoeligheid, aandacht, artistieke visie vereist en daarin is Nicole Jachmann buitengewoon geslaagd.”

Andere winnaars waren onder meer Limbo in Limbo van Yvonne Nouwen (beste documentaire kort), Blèh van Tim Alards (beste animatiefilm), De Gevolgen van de WO2 voor Venlo en Blerick van Huub Smets (beste amateurfilm), The Ballet of Service van Marlies Smeenge (beste studentenfilm). De speciale juryprijs was voor De Toekomst van het Hemelrijk van John Rouvroye.