Fysieke schade na massale valpartij Luik-Bastenaken-Luik loopt op

 

 © AFP

Niet alleen wielrenners Julian Alaphilippe en Ilan Van Wilder hebben zondag bij een massale valpartij tijdens Luik-Bastenaken-Luik grote schade opgelopen. Medisch onderzoek stelde maandag ook breuken vast bij de Franse coureurs Élie Gesbert, Jérémy Cabot en Dorian Godon.

redactie

Cabot (TotalEnergies) was de eerste renner die naar de grond ging in de afdaling van de Col du Rosier. Hij heeft een meervoudige breuk in zijn linkersleutelbeen. Godon heeft zijn rechterpols en linkersleutelbeen gebroken. Gesbert moet voorlopig herstellen van een breuk bij zijn rechterheup.

Kritiek

Alaphilippe, de regerend wereldkampioen uit Frankrijk, hoorde zondag al dat hij twee gebroken ribben, een breuk in het schouderblad en een klaplong bij de val heeft opgelopen. De Belg Van Wilder heeft zijn kaak gebroken.

Cabot kreeg veel kritiek omdat hij de massale valpartij veroorzaakte. „Maar ik heb geen onverantwoorde risico’s genomen”, schreef hij maandag op Twitter. „Ik zat in het wiel bij renners van Bora, terwijl iemand wilde passeren. Daar was geen ruimte voor. Ik had geen tijd meer om te remmen en raakte het achterwiel van de renner voor mij. Een kwart van een seconde later was het chaos. Ik ben vader geworden en daardoor nog voorzichtiger. Ik leef mee met de renners die zijn gevallen en wens iedereen een spoedig herstel toe. Ik hoop wel dat de beschuldigingen aan mijn adres nu stoppen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee