30 miljoen uit Groeifonds voor ‘groenere’ chemische industrie in Limburg

Chemiecomplex Chemelot in Geleen. © Stefan Koopmans

Geleen/Den Haag
onze verslaggever

Het programma Brightlands Circular Space (BCS) krijgt 30 miljoen euro subsidie vanuit het Nationaal Groeifonds.

Dat geld wordt de komend jaren gestoken in innovaties die onder meer het gebruik van plasticafval als grondstof voor de petrochemie mogelijk moeten maken.

In het BCS-programma zijn de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, petrochemieconcern Sabic, TNO en de Universiteit Maastricht de leidende partners. BCS wil de omschakeling naar duurzame energie en grondstoffen versnellen door ‘kennis en kunde’ uit te wisselen tussen tal van betrokken partijen. Ook wordt er geïnvesteerd in innovaties om van plasticafval grondstof voor nieuwe kunststoffen te maken. Dat afval belandt nu nog grotendeels in de verbrandingsoven.

Lees ook: 5 miljard aan investeringen uit Groeifonds in 28 projecten

Het geld uit het Nationaal Groeifonds is de tweede kapitaalsinjectie in korte tijd voor een Limburgs project dat gericht is op de verduurzaming van de chemische industrie. Eerder kreeg een consortium onder leiding van de Chemelot Campus 9,6 miljoen euro Europees geld voor onderzoek op dit gebied.

Lees ook: Bijna 10 miljoen euro subsidie voor onderzoek ‘groene’ chemie in Limburg

Chemelot zet sterk in op afval. Zo werkt Sabic op het chemiecomplex in Geleen al aan het gebruik van afvalplastic als grondstof voor zijn krakers en zijn er vergevorderde plannen om in zee te gaan met de Duitse energiereus RWE. Dat bedrijf is van plan op Chemelot een fabriek te bouwen die het mogelijk maakt om van grondstof die is verkregen uit gemengd huishoudelijke afval waterstof te maken. Waterstof is een belangrijke grondstof op Chemelot.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal