Rel in Formule 1 rond sprintraces; FIA wil geld zien

Print
Rel in Formule 1 rond sprintraces; FIA wil geld zien

De startopstelling van de sprintrace op Imola.  Afbeelding: ANP/HH

De Formule 1-leiding en autosportfederatie FIA staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de organisaties van de sprintraces.

Het is de bedoeling dat er volgend Formule 1-seizoen niet drie, maar zes sprintraces op het programma komen te staan. Daarmee stemden alle tien teams dinsdag in tijdens een vergadering in Londen. Bronnen in de sport melden dat autosportfederatie FIA bij monde van de nieuwe president Mohammed Ben Sulayem met een aanvullende eis is gekomen. Hij zou geld willen zien van de Formule 1 om de zes sprintraces te kunnen organiseren.

Lees ook: Lammers blij dat racevergunning voor Zandvoort in stand blijft; Dutch Grand Prix kan in september doorgaan

Onredelijk

Dat stuit de Formule 1-top en veel betrokkenen bij teams tegen de borst. In de koningsklasse is het zo dat de teams worden betaald door het management van de sport. Van fees die de promotors van races betalen, gaat 72 procent naar de teams en 28 procent naar de Formule 1-leiding. Het is de vraag hoe de zaak nu wordt opgelost, want de Formule 1-leiding vindt de eis van Ben Sulayem op z’n zachtst gezegd onredelijk.

Lees ook: Max Verstappen hoort vanaf nu tot de allergrootsten der aarde

De leiding van de koningsklasse van de autosport mikte voor dit seizoen al op zes sprintweekenden, maar de teams kwamen er onderling niet uit wat de financiële voorwaarden betreft en door de komst van de gloednieuwe auto’s werd daarop ingestemd met opnieuw drie weekenden volgens dat format.

Nu is er wat de teams en de F1-top betreft dus wel overeenstemming voor zes sprintraces in 2023, waarin de kwalificatie op vrijdag wordt verreden en de sprintrace op zaterdag de startopstelling van de Grand Prix op zondag bepaalt.

Lees ook: Internationale media: lof voor Max Verstappen na ‘routinezege’ en Lewis Hamilton verlaat Italië ‘zwaar vernederd’ na ‘horrorshow’

Drie sprintweekenden

Net als vorig seizoen zijn er in 2022 dus drie sprintweekenden. De eerste werd afgelopen week in Imola afgewerkt. Max Verstappen was de snelste op zaterdag en verdiende daarmee acht extra WK-punten, waarna hij ook de race op zondag won.

In een statement bevestigt de FIA overigens dat de teams graag willen uitbreiden naar zes sprintraces, maar dat de FIA „de impact van het voorstel evalueert, kijkend naar de trackside operations en het personeel.” De autosportfederatie zegt binnenkort met feedback te komen en lijkt met het zinnetje te impliceren dat een uitbreiding van het aantal sprintraces meer zou eisen van het eigen personeel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee