Dalend vertrouwen in Willem-Alexander, rapportcijfer zakt onder 7

 

 © ANP

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

RedactieBron: ANP

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo komt naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder ging het om 57 procent van de Nederlanders.

Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7. Koningin Máxima gaat er echter wel enigszins op vooruit: waar zij vorig jaar het rapportcijfer 7,5 kreeg, is dat nu een 7,6. De waardering voor prinses Beatrix blijft redelijk stabiel. Dit jaar scoort zij een 7,2. Voorgaande jaren waren dat een 7,3 en een 7,4.

Een groot deel van de Nederlanders vindt volgens Ipsos dat koning Willem-Alexander zich niet solidair heeft getoond met het volk. Het aantal mensen dat hem wél solidair vindt is ten opzichte van vorig jaar gedaald van twee vijfde van de Nederlanders, naar een kwart. Wel zijn mensen over het algemeen tevreden dat het koningspaar dertig Oekraïners heeft opgevangen in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Al denkt een derde dat de koning en koningin dit hebben gedaan ten behoeve van hun eigen imago.

Merendeel voorstander van monarchie

Het merendeel van de Nederlanders, drie op de vijf, blijft voorstander van de monarchie als staatsvorm. In 2021 liep de steun voor de monarchie een flinke deuk op toen het percentage van 74 naar 58 daalde, maar volgens het Ipsos-onderzoek van de NOS is dat percentage dit jaar gelijk gebleven.

De monarchie krijgt de meeste steun vanuit de christelijke partijen. Stemmers op de ChristenUnie (81 procent), CDA (80 procent) en de Partij van de Arbeid (69 procent) voeren de lijst aan. Onderaan het lijstje, dus waarvan de minste stemmers de monarchie steunen, staan de PVV (55 procent), de SP (53 procent) en de Partij voor de Dieren (49 procent).

Uit de peiling van EenVandaag werd eerder deze week al duidelijk dat het vertrouwen in het koningspaar nog nooit zo laag is geweest. Dat komt onder meer doordat het koningspaar zich de afgelopen twee jaar niet altijd aan de coronaregels hield.

Lees ook: Vorst op bezoek in voetbalstraat: charmeoffensief moet koninklijke uitglijders van het afgelopen jaar doen vergeten

Willem-Alexander: niemand wil eindigen als Poetin

Koning Willem-Alexander is blij met de opbouwende kritiek die hij krijgt. Hij reageerde op een peiling die de NOS woensdagochtend publiceerde, waaruit bleek dat het vertrouwen in hem verder is gedaald.

„Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek”, zei de koning tijdens Koningsdag in Maastricht. „Als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand.”

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo kwam naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder was dat 57 procent. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Vorig jaar was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

Koning Willem-Alexander benadrukte wederom het belang van vrijheid op een dag als Koningsdag, vooral nadat de feestdag vanwege corona twee jaar niet kon doorgaan met publiek. „We zien in Oekraïne wat dit betekent”, zei hij ook over het belang van vrijheid. „We genieten van het feit dat we het weer samen kunnen vieren.” Koningin Máxima zei dat ze vooral „het gevoel van verbondenheid” en het „samen genieten” had gemist.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee