Polen bevestigt dat er geen Russisch gas meer binnenkomt

 

 © ANP

ANP

Het Poolse staatsgasbedrijf PGNiG bevestigt dat het Russische Gazprom volledig is gestopt met het leveren van gas ondanks een eerder afgesloten contract.

De Russen maakten eerder bekend de gasleveringen naar Polen en Bulgarije stop te zetten omdat de landen weigeren af te rekenen in roebels.

Lees ook: Rusland draait gaskraan naar Polen dicht: gasprijs schiet omhoog

Eerder liet data van Europese gasnetwerkbeheerders nog zien dat er nog wel Russisch gas naar Polen stroomde. PGNiG zegt dat de levering van de brandstof naar zijn klanten gewoon doorgaat.

Polen en Bulgarije meldden dinsdag al dat de Russen dreigden de gaskraan dicht te draaien, wat Gazprom een dag later bevestigde.

Roebels

Rusland eist dat gas wordt afgerekend in roebels, maar Europese klanten weigeren dat. De eis zou tegen eerdere afspraken in leveringscontracten ingaan. Met de eis hoopt Rusland onder andere de waarde van de eigen munt hoog te houden. De roebel daalde na het begin van de inval in Oekraïne sterk in waarde door alle sancties die westerse landen instelden tegen Rusland, maar herstelde vervolgens.

Gazprom zegt geen gas meer te leveren zolang Polen en Bulgarije niet in roebels betalen. Het concern dreigde ook de toevoer van gas via die landen naar andere bestemmingen te verminderen als Polen en Bulgarije gas aftappen.

Gasunie: nog geen probleem voor Nederland

Het stopzetten van leveringen van Russisch aardgas aan Polen en Bulgarije levert vooralsnog geen problemen op voor Nederland. Dat laat een woordvoerder van gasnetwerkbeheerder Gasunie weten. Het is volgens Gasunie nu vooral de vraag wat de stap van Rusland betekent voor Europa omdat het Europese gasnetwerk sterk verweven is. Nederland haalt ongeveer 15 procent van zijn gas uit Rusland. Het kabinet heeft al gezegd voor het einde van dit jaar helemaal te willen stoppen met Russisch gas vanwege de oorlog in Oekraïne. Gasunie zei dat Nederland zonder Russisch gas kan als sterker wordt ingezet op vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit andere landen en de gasreserves verder worden bijgevuld. Vanuit Moskou klinkt de roep om meer landen van het Russische gas af te sluiten. Parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin noemde de stap van Gazprom juist en betoogde dat andere „onvriendelijke landen” dezelfde behandeling verdienen als Polen en Bulgarije.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee