Droneverbod in Maastricht tijdens Koningsdag; scheepvaartverkeer gestremd voor koninklijk bezoek

 

 © Johannes Timmermans

Maastricht -

Met een drone luchtopnames maken van het bezoek van de koninklijke familie is woensdag in Maastricht verboden. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft een verbod ingesteld op het ‘voorhanden hebben of besturen’ van drones boven het grondgebied van de gemeente.

Vikkie Bartholomeus

De burgemeester heeft voor de duur van Koningsdag een noodverordening ingesteld omdat Koningsdag ‘feestelijk, waardig en voor een ieder veilig dient te verlopen’. Koningsdag is door de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen als nationaal evenement, waarbij ‘de veiligheid van de leden van de Koninklijke familie en het publiek centraal staat’. In de noodverordening staan allerlei standaard bepalingen, maar ook het verbod om met drones opnames te maken, met uitzonderingen voor hulpverleners en journalisten.

De scheepvaart is vanwege het koninklijk bezoek gestremd tussen 7.00 en 13.00 uur. Willem-Alexander, Màxima en hun gevolg starten hun route aan de voet van de Sint Servaasbrug. Om te voorkomen dat de brug uitgerekend op dit moment open moet, geldt een verbod voor de scheepvaart tussen de Kennedybrug en de Spoorbrug. De Maas maakt ook deel uit van het feestelijke programma; zo is er een vlootschouw voor de koninklijke familie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee