Piet Schuttelaar weet alles van de wijngaardslak: ‘nog geen vijf procent van de jonge slakken bereikt de volwassen leeftijd’

De wijngaardslak. 

De wijngaardslak. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de wijngaardslak.

Piet Schuttelaar

De wijngaardslak is de grootste landhuisjesslak in Nederland. In onze provincie, met het unieke krijtlösslandschap, komt hij vrij algemeen voor. In het najaar overwinteren ze onder de grond, waarbij ze de mondopening van hun huisje afsluiten met een dun kalkplaatje (het epifragma), dat ze zelf aanmaken. In het vochtig voorjaar, bij een temperatuur van 8 graden, kruipen ze naar het licht. Ze zijn dan tot 15 procent van het lichaamsgewicht, dat ze voor de winterslaap hadden, kwijt. Maar door opname van water en voedsel komt dat er binnen een paar weken weer bij.

Tot in de vroege zomer zoeken ze partners en wordt er veelvuldig gepaard. In de kop zit een geurklier met lokstoffen en wanneer twee slakken elkaar ontmoeten, betasten ze elkaar met de voelhorens (ze hebben er elk vier) en met het voorste deel van hun lichaam. Dan begint het uitgebreide liefdes- c.q. voortplantingsspel.

Paring

Zoals de meeste slakken zijn wijngaardslakken tweeslachtig (hermafrodiet); ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Een maand na de paring volgt de eiafzetting. Afhankelijk van de ouderdom van de ouder, worden circa 40 melkwitte eitjes als kleine, 6 millimeter grote knikkertjes afgezet. Na zo’n 25 dagen komen de eieren uit.

De minislakjes hebben al een klein, flinterdun, witachtig huisje en blijven twee weken in het holletje. Daarbij eten ze onder meer de restanten van de eierschalen op, waarmee ze de kalk, benodigd voor de verdere groei van het huisje, eveneens tot zich nemen. De dieren klimmen vervolgens zo snel mogelijk omhoog in de plantenbegroeiing, want jonge dieren met hun flinterdunne huisje vormen een dankbare prooi voor roofkevers, mieren en andere roofinsecten. Overigens bereikt nog geen 5 procent van de jonge slakken de volwassen leeftijd.

Lees ook: ‘Als een ooievaar zich nestelt op het dak van je huis brengt dat geluk’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee