David Moszkowicz (71) overleden na lang ziekbed

David Moszkowicz. 

David Moszkowicz. © ANP

Drie maanden na het overlijden van zijn vader, advocaat Max Moszkowicz (95), is nu ook zijn oudste zoon David overleden. Hij werd 71. De Maastrichtse ex-advocaat David Moszkowicz was al langer ziek. Hij leed aan lymfklierkanker.

Saskia Belleman

Net als zijn broers Bram en Robert, werd David Moszkowicz zoals dat heet van het tableau geschrapt. Het hof van discipline, de hoogste tuchtrechter, besliste in januari 2017 dat er bij hem sprake was van „een patroon van onprofessioneel handelen.”

David Moszkowicz kreeg sinds 2007 zeven keer een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke schorsing opgelegd. Het verwijt was dat hij afspraken tussen hem en zijn cliënten niet vastlegde, en zich niet verdiepte in een dossier.

De druppel die de emmer deed overlopen voor de tuchtrechter, was het feit dat David Moszkowicz voor 1700 euro een Somalische familie bijstond van wie een lid was vermoord in Zwolle. Hij vertelde de Somaliërs niet dat hij ook de verdachte in de zaak bijstond.

Belangenverstrengeling

De ex-advocaat heeft steeds gezegd dat hij pas kort voor de zitting ontdekte dat hij de nabestaanden niet kon bijstaan, maar het Openbaar Ministerie bleek hem al maanden eerder op de belangenverstrengeling te hebben gewezen.

„Hij is onwaardig om het beroep van advocaat nog langer uit te oefenen”, oordeelde de hoogste tuchtrechter.

David Moszkowicz was werkzaam als strafadvocaat, en had met zijn broer Max junior die civiele en bestuursrechtelijke zaken deed, een maatschap met vestigingen in Maastricht en Amsterdam.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee