Johan Derksen verklaart kaars-verhaal: ‘Wilde hand in eigen boezem steken’

Print
Johan Derksen verklaart kaars-verhaal: ‘Wilde hand in eigen boezem steken’

Johan Derksen.  Afbeelding: ANP / ANP

Johan Derksen vindt dat hij met zijn verhaal dinsdagavond over een kaars die hij tussen de benen van een vrouw had gezet toen hij jong was, niets heeft misdaan en puur een context wilde schetsen van de jaren zeventig. Volgens hem was er geen sprake van penetratie, en is dat verkeerd opgevat.

Ook verklaarde hij dat hij het verhaal vertelde omdat hij Johnny de Mol ’niet aan de hoogste boom kon hangen’, als hij niet ook zijn hand in eigen boezem stak. Dat zei hij woensdagavond in Vandaag Inside.

Derksen kwam onder vuur te liggen nadat hij in de uitzending van dinsdagavond vertelde hoe hij als 22-jarige een bewusteloze vrouw met een kaars tussen de benen stak. Woensdagavond legt hij uit dat hij de vrouw niet gepenetreerd heeft met de kaars, maar de kaars rechtop tussen haar benen had gezet.

Boze reacties

Wilfred Genee begon de uitzending van woensdagavond met boze reacties op het verhaal en liet toen een herhaling van het gewraakte fragment zien. Yesim Candan, columnist van RTL Nieuws, werd als eerste gevraagd naar haar mening. Zij gaf aan dat het in haar ogen te ver ging.

Lees ook: De twee gezichten van Johan Derksen: zeiksnor in een ‘kutland’

„Het ging van kwaad tot erger. We moeten het niet bagatelliseren, ook al is in het in 1930 of 1920 gebeurd, het maakt niet uit. Heel veel mannen zien hem toch als een rolmodel. (...) Het kan gewoon niet dat er om gelachen wordt, want seksueel misbruik is heel groot.” Volgens Candan worden er jaarlijks honderdduizend vrouwen verkracht en overkomt dat ’1 op de 8 vrouwen’. „We moeten er geen grappen over maken. Dat is gewoon not done.”

‘Losbandige periode’

Derksen laat weten dat de ’mensen van zijn generatie’ een ’losbandige periode’ hebben meegemaakt. „Dus in de context van wat er nu gebeurt en hoe er nu op gereageerd wordt, heb ik willen stellen hoe dat in de zeventiger jaren ging.”

Derksen meent dat hij zich juist kwetsbaar opstelde. „Ik heb geen enkele aanleiding om mijn excuses aan te bieden.” Later liet Derksen ook weten dat hij vindt dat ’dit land bol staat van de hypocriete mensen die zich zelf ook wel eens misdragen hebben’.

Lees ook: Mariëtte Hamer: bekentenis Johan Derksen ontluisterend en denigrerend

Opstappen

Van der Gijp reageerde woensdagavond op de kritiek met de opmerking dat hij Derksens verhaal niet geloofde. „Ik vertel verhalen in het land en daar is maar de helft van waar. De andere helft heb ik erbij verzonnen.” Volgens hem probeerde Derksen met zijn verhaal te reageren op de beschuldiging aan het adres van Johnny de Mol: „Zo van: ’we hebben allemaal wel eens wat gedaan’.” Eerder op de avond liet cabaretier Steven Brunswijk ook al weten dat hij aannam dat het verhaal van Derksen niet echt gebeurd was.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee