Mariëtte Hamer: VI ging wéér over mannen, niet over slachtoffers

Print
Mariëtte Hamer: VI ging wéér over mannen, niet over slachtoffers

Mariëtte Hamer.   Afbeelding: ANP

Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee gaven in de uitzending van het programma Vandaag Inside van woensdagavond op geen enkele manier blijk van enig inzicht in hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers. Dat stelde Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris voor seksueel wangedrag, later op de avond in het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Lees ook: Grote ophef over bewusteloze vrouw-uitspraken Johan Derksen: ‘Officier van justitie zal het als verkrachting kunnen uitleggen’

Derksen nuanceerde in de uitzending zijn eerdere verhaal dat hij begin jaren zeventig een bewusteloze vrouw met een kaars had gepenetreerd. Hij zei woensdag dat het niet om verkrachting ging, zoals hij dinsdag zei, maar dat hij alleen maar een kaarsenstandaard tussen de benen van de vrouw had gezet.

„In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gisteren zeiden”, aldus Hamer. „Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend.”

Lees ook: Johan Derksen verklaart kaars-verhaal: ‘Wilde hand in eigen boezem steken’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee