Staatssecretaris: uitzendingen Derksen ‘kwetsend en vernederend’

Staatssecretaris Guna Uslu van Cultuur en Media. © ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media is verontwaardigd over de twee uitzendingen van het tv-programma Vandaag Inside, waarin voetbalanalist Johan Derksen seksueel grensoverschrijdend gedrag bekende en deze een dag later nuanceerde. Daarnaast stopt E-bikespecialist Stella Fietsen per direct de sponsoring van tv-programma Vandaag Inside.

RedactieBron: ANP

„Wat er in beide programma’s besproken is, blijft kwetsend en vernederend voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld en voor hun naasten”, aldus Uslu.

Lees ook: Na de uitspraken van Johan Derksen is de grote vraag wederom; wat doet John de Mol?

Derksen stelde dinsdagavond in Vandaag Inside van SBS6 dat hij vroeger een kaars tussen de benen van een van de drank bewusteloos geraakte vrouw heeft gestoken en daarna vertrok. Hier werd door tafelgenoten uitbundig om gelachen. De uitzending leidde tot flinke ophef. Woensdag nuanceerde Derksen zijn uitspraken enigszins door in hetzelfde programma te stellen dat hij de vrouw niet met de kaars had gepenetreerd, maar de kaars op een sokkel tussen haar benen had gezet.

Lees ook: Mariëtte Hamer: VI ging wéér over mannen, niet over slachtoffers

Geen goed woord

Uslu heeft over beide uitzendingen geen goed woord over, laat ze via een woordvoerder weten. Uslu is, mede naar aanleiding van de uitzending van dinsdag, in nauw overleg met regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer. De staatssecretaris overlegt daarnaast regelmatig met Talpa, zo laat haar woordvoerder weten. Talpa is de eigenaar van SBS6. In juni gaat Uslu opnieuw in gesprek met onder meer omroepen, producenten en gedragsdeskundigen. Dat deed ze al eerder in maart en januari, naar aanleiding van de misstanden bij The Voice of Holland.

Lees ook: Grote ophef over bewusteloze vrouw-uitspraken Johan Derksen: ‘Officier van justitie zal het als verkrachting kunnen uitleggen’

Het onderwerp moet continu bespreekbaar blijven, benadrukt Uslu via haar woordvoerder. Een cultuuromslag is hard nodig om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en er een einde aan te maken. Niet alleen slachtoffers moeten van zich laten horen, ook omstanders moeten misstanden aan de kaak stellen of proberen te voorkomen.

Stella Fietsen

E-bikespecialist Stella Fietsen zet de sponsoring van tv-programma Vandaag Inside per direct stop. „Hoewel Stella als e-bikefabrikant sport en beweging, waaronder voetbal, een warm hart toedraagt, distantieert het zich van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen”, zegt het bedrijf in een reactie op de uitzending waarin voetbalanalist Johan Derksen seksueel grensoverschrijdend gedrag bekende.

Talpa Network, verantwoordelijk voor het programma dat door SBS6 wordt uitgezonden, was donderdag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. Derksen onthulde dinsdag een „jeugdzonde” waarbij hij na een met drank overgoten stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Daarop ontstond woensdag veel commotie, omdat het voorval niet alleen door veel mensen als schokkend werd ervaren, maar ook omdat er in de betreffende uitzending om werd gelachen.

Woensdagavond nuanceerde Derksen het verhaal enigszins door te stellen dat hij de vrouw in kwestie niet met de kaars had gepenetreerd, maar hem op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Ook verklaarde Derksen dat hij met de anekdote voornamelijk de tijdgeest van de jaren 70 had willen neerzetten, en zich er nu dan ook voor te schamen.

‘Geen hoofdsponsor’

Stella Fietsen kon nog niet direct zeggen hoelang de sponsoring al liep en hoeveel geld er precies mee gemoeid is. Volgens de woordvoerder gaat het om een totaalbedrag voor sponsoring aan meerdere programma’s van producent Talpa. Stella is „zeker geen hoofdsponsor” van het programma, aldus de woordvoerder.

Stella heeft nog geen contact gehad met het tv-programma of met producent Talpa over het stopzetten van de sponsoring. De woordvoerder kon nog niet zeggen of er nog contact komt met het programma of de producent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal