Gemeente Echt-Susteren komt met maatregelen om eikenprocessierups te bestrijden

 © ANP

Echt-Susteren
Silke van Deelen

De gemeente Echt-Susteren komt met een aantal maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups tot een minimum te beperken.

De brandharen van de rups zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De haren worden door de wind verspreid en komen bijvoorbeeld op de huid of in kleding terecht. Direct contact met de rups is niet nodig om klachten te krijgen.

De gemeente is daarom gestart met de bestrijdingsrondes van de eikenprocessierups. Deze duren ongeveer twee weken. Het inzetten van het spuitkanon binnen de bebouwde kom wordt voornamelijk overdag toegepast en kan voor enige geluidshinder zorgen.

Inwoners kunnen zelf ook iets doen tegen de rups. Zo is het belangrijk de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen door de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten. Zij zien de rups als een heerlijk hapje en zoeken de beestjes op voordat de brandharen ontstaan. Daarnaast helpt het de mot van de eikenprocessie te vangen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal