Amazon lijdt verlies door hoge kosten en afschrijving op Rivian

 © EPA

ANP

Webwinkelconcern Amazon heeft duidelijk last gehad van stijgende kosten voor personeel en brandstof.

Het bedrijf boekte een iets hogere omzet, maar sloot het eerste kwartaal af met een nettoverlies van 3,8 miljard dollar. Naast alle extra uitgaven om de bestellingen af te kunnen leveren, moest het techbedrijf een forse afschrijving doen op zijn belang in de fabrikant van elektrische auto’s Rivian. De bouwer van elektrische auto’s, kandidaat om te produceren bij VDL Nedcar in Born, verloor de laatste tijd een fors deel van zijn beurswaarde. Amazon bezit 20 procent van de aandelen.

Lees ook: Amerikaanse fabrikant elektrische auto’s Rivian naar Waalwijk

Amazon, een van de grootste private werkgevers in de Verenigde Staten, verhoogde vorig jaar de uurlonen voor veel medewerkers van distributiecentra tot een gemiddelde van 18 dollar per uur. Ook de salarissen voor kantoor- en techmedewerkers moesten fors omhoog om op de krappe arbeidsmarkt voldoende personeel aan te kunnen trekken. Om de sterk gestegen brandstofkosten enigszins te drukken bracht het bedrijf bij verkopers op zijn platform een toeslag in rekening.

Nu zegt topman Andy Jassy dat Amazon niet langer de eigen capaciteit wil vergroten door meer personeel aan te nemen of fysiek uit te breiden. In plaats daarvan investeert het bedrijf in manieren om productiever te worden en kosten te besparen. „We weten hoe dit moet en hebben dit eerder gedaan. Het kost waarschijnlijk wat tijd, ook vanwege de inflatie en druk op logistieke ketens”, stelt Jassy in een toelichting.

Lees ook: Musk koopt Twitter: eerst de democratie redden en dan naar Mars

In de eerste drie maanden van 2022 behaalde Amazon een omzet van 116,4 miljard dollar, een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat, waar Amazon belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen niet in meerekent, viel ruim de helft lager uit dan een jaar eerder op 3,7 miljard dollar. Doordat Amazon 7,6 miljard dollar op Rivian moest afschrijven eindigde het bedrijf met een nettoverlies.

Naast zijn webwinkels biedt Amazon nog tal van andere diensten aan. Zo heeft het bedrijf met streamingplatform Prime Video een grote concurrent van Netflix in handen. De meeste winst boekt het bedrijf met zijn divisie voor cloudsoftware, waarvan steeds meer grote klanten gebruikmaken. Zonder die verdiensten zou Amazon het voorbije kwartaal ook op operationeel vlak verliesgevend zijn geweest.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal