Overstap naar goedkope aanbieder van gas kan 1500 euro per jaar opleveren, maar consument verroert zich niet
© Getty Images
De overstap naar een goedkope aanbieder van gas kan ruim 1500 euro per jaar opleveren. „Consumenten konden nog nooit zoveel besparen, maar ondernemen geen actie”, stelt de Vastelastenbond.
De consumentenorganisatie vergeleek de variabele tarieven van zeventien energieleveranciers. Voor een kuub gas betaal je deze maand bij de duurste aanbieder (Essent) 97 cent méér dan bij de goedkoopste (BudgetEnergie), constateert de Vastelastenbond. Bij een verbruik van 1600 kuub gas per jaar bedraagt het verschil 1552 euro per jaar, ofwel 129 euro per maand.
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond rept van „immense verschillen”. Volgens hem is sprake van een „bizarre situatie”, omdat de meeste consumenten geen actie ondernemen ofschoon de verschillen in tarieven zo groot zijn.
Opzegboetes
Wolfert wijst erop dat de energieleveranciers vanwege de hoge prijzen en lage opzegboetes al maanden geen jaarcontracten met vaste prijzen durven aan te bieden. Na afloop van een vast contract zijn consumenten dus aangewezen op variabele prijzen. Die zijn doorgaans hoger, maar wel maandelijks opzegbaar. Volgens Wolfert zeggen veel energieleveranciers tegen hun klanten dat het geen zin heeft om over te stappen naar een concurrent omdat er geen aanbiedingen zijn.
Lees ook: Je energiecontract loopt af. Wat nu? Het vergelijken van prijzen is ondoenlijk
In zijn ogen heeft overstappen echter zeker zin, gezien de grote verschillen in variabele tarieven. Juist omdat de energierekening bijna driemaal zo hoog is als een halfjaar geleden en de energiecrisis nog wel enige tijd kan duren, is het zaak om kien te zijn op prijsverschillen, meent Wolfert.
Vraagtekens
Afgaande op de variabele tarieven voor gas die de onderzochte, zeventien leveranciers in april hanteerden, is BudgetEnergie de goedkoopste. Dat vraagt 2,12 euro per kuub. Delta, Energiedirect.nl en Essent rekenen drie euro of meer. Directeur Wolfert van de Vastelastenbond vindt de verschillen verbazingwekkend en plaatst daar zijn vraagtekens bij. „Is hier sprake van slecht inkoopbeleid of wordt er misbruik van de situatie in de energiemarkt gemaakt?”
Wolfert legt uit dat de meeste energieleveranciers hun gas inkopen op dezelfde energiebeurs. „Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen.” Hij vermoedt dat de verklaring ligt in een gebrek aan concurrentie, omdat consumenten bij hun bestaande leverancier blijven vanwege de ongewisse situatie.
Onderzoek
Wolfert geeft te kennen dat het de taak is van Autoriteit Consument & Markt om toezicht op de markt en de prijzen te houden. „De autoriteit kent de tarieven, maar ziet blijkbaar nog geen aanleiding om onderzoek te doen. Dat kan als die de prijzen nog redelijk vindt of gelooft dat de ene leverancier beter heeft ingekocht dan de andere.”