Regelmatig agressie tegen zorgpersoneel verpleeghuis

 

 © Getty Images

Bijna driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen in de dementiezorg heeft de afgelopen jaren te maken gehad met fysieke of verbale agressie van bewoners. Die knijpen hen bijvoorbeeld in de borsten of verzetten zich hardhandig tijdens het verlenen van zorg. Dat meldt het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) na een rondgang met de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN).

RedactieBron: ANP

Verbale of fysieke agressie kan optreden bij dementie en komt in veel gevallen voort uit „onbegrepen gedrag”. Slechts een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeghuizen ervaart voldoende tijd om dit soort gedrag van bewoners met dementie echt te kunnen begeleiden of doorgronden.

Lees ook: Staten roepen college op tot campagne voor beter imago van zorgsector

Minister van Langdurige Zorg, Conny Helder, laat in een reactie weten dat het bekend is dat verbale en fysieke agressie voorkomt in de zorg voor mensen met dementie. Ze pleit ervoor dat zorgorganisaties hun medewerkers voldoende ruimte geven om kennis en expertise op te doen rond dit onbegrepen gedrag. „Zorgmedewerkers die de juiste kennis en expertise bezitten en goed uitgerust zijn om zorg te verlenen aan deze mensen, kunnen de cliënten beter verzorgen en er zo voor zorgen dat onbegrepen gedrag minder vaak voorkomt. Dat is goed voor de cliënt én voor de medewerkers”, aldus de minister.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee