Kabinet maakt einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken.  © ANP

Er komt een einde aan misleidende ‘van-voor’ prijzen, meldt het ministerie van Economische Zaken.

RedactieBron: ANP

Volgens nieuwe regels moet de prijs waar korting op komt, de ‘van-prijs’, de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen. De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden.

Lees ook: Nederlandse inflatie licht gedaald naar 11,2 procent in april

Wel komt er een uitzondering voor zogeheten ‘opeenvolgende prijsverminderingen’, bijvoorbeeld voor een kledingstuk waar eerst 20 procent korting en later 50 procent korting op geldt. In dat geval mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waar als eerste korting over kwam, waardoor kortingen niet stapelen. Ook komt er een uitzondering voor bederfelijke producten, zoals voedsel.

Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zijn ondernemers erbij gebaat dat het kabinet nu iets doet aan misleidende prijzen. Daardoor hebben zij namelijk minder last van oneigenlijke concurrentie, aldus de minister.

Consumentenbond

Volgens de huidige regels moet een product in een periode van drie maanden voor de aanbieding daadwerkelijk voor die ‘van-prijs’ zijn verkocht. De Consumentenbond vindt het een goede zaak dat er nieuwe regels komen. „Hopelijk worden consumenten zo beschermd tegen misleidende aanbiedingen en komen we bij ons volgende onderzoek geen foute aanbiedingen meer tegen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal