Noord-Korea waarschuwt voor ‘preventief’ gebruik kernwapens

Kim Jong-un. © AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opnieuw gedreigd dat zijn regering „preventief” kernwapens kan inzetten om zich te verdedigen tegen vijandelijke troepen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia zaterdag.

Redactie

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA heeft Kim Jong-un tegen militaire opperofficieren gezegd dat het land „om de absolute superioriteit van de Noord-Koreaanse krijgsmacht te behouden” in staat moet zijn om „preventief en op grondige wijze alle gevaarlijke pogingen en dreigende bewegingen tegen te houden en te frustreren, als dat nodig is.”

Pyongyang moet volgens hem zijn wapenarsenaal blijven uitbreiden, zodat niemand Noord-Korea kan uitdagen. Hij noemt het arsenaal „de levenslijn die de veiligheid van ons land moet garanderen”.

Tijdens een militaire parade maandag, ter ere van de negentigste verjaardag van het Koreaanse Volksleger, zei Kim Jong-un al dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma gaat versnellen. „De nucleaire macht van de republiek moet klaarstaan om op elk moment zijn missie van unieke afschrikking uit te voeren”, zei Kim toen. „Als wat voor strijdkrachten dan ook de fundamentele belangen van onze natie proberen binnen te dringen, zullen onze kernmachten gedwongen worden onverwachts een tweede missie uit te voeren”.

Lees ook: Poetin laat nucleaire spierballen zien: ’Satan II’ klaar in de herfst

Tijdens de parade werden volgens Zuid-Koreaanse bronnen ook nieuwe nucleaire wapens getoond, waaronder de Hwasong-17, de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea voor zover bekend heeft.