Onderzoek: helft medewerkers bereid werkgever te verlaten om gebrek aan MVO

Print
Onderzoek: helft medewerkers bereid werkgever te verlaten om gebrek aan MVO

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard -

Bedrijven die geen werk maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), lopen het risico dat medewerkers opstappen. Volgens onderzoek van Oracle zou 53 procent van de Nederlandse werknemers hun bedrijf willen verlaten voor een concurrent die wel aandacht heeft voor MVO.

90 procent van de Nederlanders denkt dat duurzaamheid en sociale factoren belangrijker zijn dan ooit. Ze willen dat bedrijven stoppen met praten over duurzaamheid en sociale inspanningen, maar concrete actie ondernemen. Ruim een derde van de ondervraagden denkt dat dit te weinig gebeurt omdat bedrijven meer nadruk leggen op winst op de korte termijn. Zo’n driekwart verwacht dat meer vooruitgang geboekt kan worden door gebruik van technologie en artificial intelligence (AI).

Essentieel

Negen op de tien leidinggevenden in ons land denken dat aandacht voor duurzaamheid essentieel is voor het succes van hun organisatie. Het leidt volgens hen tot versterking van het merk (27 procent), een hogere productiviteit (26 procent) en tot nieuwe klanten (26 procenten). Desondanks denkt maar een kwart van de managers dat duurzaamheid belangrijk is om nieuwe medewerkers aan te trekken.

Verantwoordelijk

Medewerkers zelf denken daar anders over. Driekwart van de ondervraagden zegt dat duurzaamheid voor hen een belangrijk criterium is om te solliciteren bij een bedrijf. Ook zegt 53 procent serieus te overwegen naar een andere werkgever over te stappen als het eigen bedrijf geen werk maakt van MVO. Mensen gaan volgens de onderzoekers eerder in zee met een bedrijf dat verantwoordelijk handelt richting samenleving en milieu. Ook willen ze meer betalen voor producten en diensten van een bedrijf dat duidelijk werk maakt van MVO.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee