Dierenbeschermers willen alsnog vervolging wegens dierenmishandeling na vangen dassen in Roermond

 © Jeroen Kuit

Roermond -

Dierenbeschermers willen dat het Openbaar Ministerie (OM) alsnog vervolging instelt naar aanleiding van het vangen, vorig jaar, van vier dassen in verband met bouwwerkzaamheden op een stuk land in Roermond.

RedactieBron: ANP

Daartegen werd vorig jaar aangifte gedaan bij de politie, maar het OM heeft de zaak geseponeerd. De Zoogdierwerkgroep van natuurorganisatie IVN in Roermond vraagt het gerechtshof in Den Bosch dinsdag het OM alsnog vervolging wegens dierenmishandeling te laten instellen tegen een projectontwikkelaar, een architectenbureau en de Provincie Limburg.

De dassen moesten vorig jaar weg omdat op de lap grond nieuwbouw was gepland. Ze werden naar een dierenopvang in Opglabbeek gebracht.

Veel fouten

Bij het vangen van de dieren is volgens de natuurbeschermers veel fout gegaan. „In de kou, hartje winter, in de voor dassen kwetsbare periode, werden de Roermondse dassen opgesloten middels een ingegraven raster met vangkooien”, aldus de IVN-werkgroep. „Ze kregen geen geschikt eten of drinken. Ze probeerden mede daarom zich wanhopig uit te graven, op zoek naar eten. Pa das werd eerst gevangen, ma das pas enkele weken later. Bij het afgraven van de burcht bleken daar twee piepjonge dasjes in te liggen.”

Lees ook: Verweesde Roermondse stadsdas verhuist naar Drenthe

„Door het vangen zijn de moederdas en haar jongen te lang gescheiden geraakt en daarom verstootte de moederdas haar jongen”, aldus de werkgroep. „Eén van de twee jonge weesdasjes overleefde de mishandeling niet. Na vrijlating is moeder das met onbekende bestemming vertrokken en mogelijk al in het verkeer gesneuveld.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal