Oranjevrouwen tegen Portugal op EK vanwege UEFA-schorsing Rusland

Print
Oranjevrouwen tegen Portugal op EK vanwege UEFA-schorsing Rusland

Oranje, eind vorig jaar voor de interland tegen Cyprus, met onder anderen Dominique Janssen (nr. 20) en Lieke Martens (nr. 11).   Afbeelding: ANP / ANP

De Oranjevrouwen spelen komende zomer op het EK voetbal in Engeland in de groepsfase tegen Portugal in plaats van tegen Rusland, omdat de UEFA de schorsing van de Russische voetbalbond in stand houdt.

Portugal werd door Rusland uitgeschakeld in de play-offs en mag nu alsnog meedoen. Russische teams mogen komend seizoen ook niet meedoen aan Europese toernooien bij zowel de mannen als de vrouwen.

De Russische ploegen zijn eveneens uitgesloten van deelname aan de Nations League, het EK voor spelers onder 21 jaar, de kwalificatie voor het WK voor vrouwen en alle jeugd- en zaalvoetbaltoernooien. Het Russische EK-bid voor 2028 of 2032 is ook door de UEFA stopgezet.

De UEFA schorste de Russische bond eerder dit jaar vanwege de invasie in Oekraïne. Rusland viel het buurland op 24 februari binnen en bezet nog steeds delen in het oosten van het land.

Over Wit-Rusland, een bondgenoot van Rusland, is niets bekendgemaakt. De UEFA oordeelde in februari dat Wit-Rusland alle thuiswedstrijden op neutraal terrein moet spelen. De Oranjevrouwen weigerden begin april tegen Wit-Rusland aan te treden voor de WK-kwalificatie, vanwege de oorlog in Oekraïne.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee