Miljardenverlies voor olieconcern BP door vertrek uit Rusland

 

 © EPA

De Britse olie- en gasonderneming BP lijdt een miljardenverlies door het vertrek uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland.

ANP

Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Door het vertrek moet de onderneming een afschrijving doen van 29,3 miljard dollar, omgerekend 27,9 miljard euro. Daardoor lijdt BP een nettoverlies van 20,4 miljard dollar, omgerekend ruim 19 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar noteerde BP nog een nettowinst van 4,7 miljard dollar.

BP waarschuwde eerder al dat zijn belofte om af te willen van een belang van bijna 20 procent in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft het bedrijf tot wel 25 miljard dollar kan kosten. BP was bijna dertig jaar actief in Rusland.

Lees ook: Shell schrijft tot 5 miljard dollar af op activiteiten in Rusland

Zonder de miljardenafboeking op zijn Russische activiteiten wist BP het resultaat wel flink op te voeren dankzij de hogere brandstofprijzen. Net als andere olieconcens zoals Chevron, ExxonMobil en TotalEnergies zag BP de inkomsten stijgen door hogere gas- en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De omzet van BP steeg met 40 procent naar 51 miljard dollar ten opzichte van dezelfde maanden een jaar geleden. De aangepaste nettowinst kwam uit op 6,25 miljard dollar, meer dan waar analisten rekening mee hadden gehouden.

BP maakte ook bekend 2,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Daarmee hoopt het bedrijf wat van de schade van het vertrek uit Rusland goed te maken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee