Bankroet ondanks coronasteun: het gebeurde bij ruim vier van de tien faillissementen

 © ROBIN UTRECHT

Sittard -

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 488 faillissementen uitgesproken. Bij 44 procent betrof het een bedrijf dat in de tweede helft van 2021 gebruikmaakte van coronasteun. Dit meldt het CBS.

onze verslaggever

Bedrijven konden tijdens corona gebruikmaken van drie grote steunregelingen: uitstel van belastingbetaling, tegemoetkoming in loonkosten (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). 39 procent van de failliete bedrijven had uitstel van belastingbetaling aangevraagd.

Eind 2021 bedroeg de gezamenlijke belastingschuld van deze bedrijven 59 miljoen euro. Het is niet bekend of en hoeveel van dit bedrag op het moment van het faillissement terugbetaald was. Bijna 10 procent van de failliete bedrijven ontving in de tweede helft van 2021 NOW, ruim 5 procent kreeg TVL.

Geen steun

In totaal zijn 213 bedrijven failliet gegaan ondanks de steun. Dit is een fractie van de 162.000 bedrijven die loonsteun of een tegemoetkoming in de vaste lasten ontvangen. Opmerkelijk is dat de helft van de bedrijven die in het eerste kwartaal van 2022 failliet zijn gegaan tijdens de hele coronacrisis geen gebruik heeft gemaakt van de steunmogelijkheden.