Grensarbeiders opgelet: er verandert van alles per 1 juli 2022

Print
Grensarbeiders opgelet: er verandert van alles per 1 juli 2022

Afbeelding: Shutterstock.

Op 1 juli a.s. eindigen de speciale corona-afspraken met betrekking tot grensarbeid en gaan de regels rond sociale zekerheid en belastingheffing back to normal. De gezamenlijke Euregionale Desk van accountants- en belastingkantoor Euregio HabetsRoyen en netwerkorganisatie Business Link Builders geeft advies en presentaties aan werknemers en bedrijven die te maken hebben met grensarbeid.

Eén bedrijf dat zich alvast goed wil voorbereiden op de komende veranderingen is modeketen Hennes & Mauritz (H&M). In hun Customer Service Center in Maastricht werken vierhonderd mensen, onder wie een aanzienlijk deel grensarbeiders. Om die zo goed mogelijk te informeren over de komende veranderingen schakelde H&M de expertise in van de Euregionale Desk. En dat is verstandig, benadrukt Ger Penders, fiscalist van Euregio HabetsRoyen.

Opgelet: veranderingen op komst
“Nu duidelijk is dat werknemers post-corona meer blijven thuiswerken, is het goed dat werknemers en bedrijven zich verdiepen in het thema grensarbeid,” aldus Penders. “De eerder geldende regels rond belastingheffing en sociale zekerheid werden in de afgelopen coronaperiode tijdelijk opgeschort. Nederland, België en Duitsland spraken af dat thuiswerkdagen in de coronaperiode voor grensarbeiders zouden gelden als dagen die ze in hun werkland zouden hebben gewerkt. Dat verandert nu. De huidige afspraken eindigen per 1 juli 2022. En dat kan grote financiële gevolgen hebben.”

Verlies van belastingvoordelen
Het merendeel van de grensarbeiders dat in Nederland werkt en in België of Duitsland woont, zal die gevolgen ervaren als zij méér vanuit huis blijven werken, benadrukt hij. “Het verlies van de mogelijkheid om gebruik te maken van bepaalde belastingvoordelen bijvoorbeeld, zoals de hypotheekrenteaftrek.”

Goed werkgeverschap
Dat schreeuwt om uitleg door een expert. HR-manager Karin Brouwer van H&M zegt dan ook blij te zijn met de sessie van de Euregionale Desk. “Als goed werkgever willen we onze werknemers zo goed mogelijk voorlichten over dit soort belastingtechnische kwesties. De uitleg van deze specialisten was zeer verhelderend.”

Ask the specialist
Het onderwerp grensoverschrijdend werken is dus zeer actueel. Wilt u advies over thuiswerken in internationale situaties of een presentatie aanvragen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met de Euregionale Desk via Business Link Builders: +31(0)6-48157309 (Erik Stroink) | info@businesslinkbuilders.nl