Voorjaarsdroogte slaat hard toe, kans op voedselschaarste

Print
Voorjaarsdroogte slaat hard toe, kans op voedselschaarste

Volgens de LLTB zijn de problemen voor boeren nog te overzien, maar wordt er op diverse plekken al beregend en ‘aangewaterd’, zoals op deze graanakker bij Ohé en Laak.   Afbeelding: John Peters

ZLTO - de vereniging van en voor 12.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland - luidt de noodklok over de voorjaarsdroogte. „Er is al veel gezaaid en die zaden blijven droog in de grond, zo komt er niet genoeg betaalbaar en veilig voedsel”, aldus bestuurslid Janus Scheepers tegenover het AD.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt nu al 60 millimeter. Daarmee kan 2022 worden gerekend tot de vijf droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1906, blijkt uit de nieuwste Droogtemonitor van het KNMI. Bij de verwachting voor de komende twee weken blijft dat beeld in stand. Het gemiddelde neerslagtekort zal oplopen naar 90 millimeter. En dat heeft belangrijke gevolgen: zo mag sinds dinsdag in verschillende Brabantse gebieden geen water meer uit watergangen en aantakkende sloten en beken worden gehaald voor besproeiing van de velden.

Lees ook: Zorgen om aanhoudende droogte voor natuur en boerenland: ‘Dit maak je niet zomaar goed’

Lees ook: Voedsel onbetaalbaar voor allerarmsten, oud-DSM topman wil ‘Afrika zelfvoorzienend maken’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee