Noord-Korea vuurt ballistische raket af

Kim Jong-un. © EPA

De Zuid-Koreaanse en Japanse overheden zeggen dat Noord-Korea een ballistische raket heeft afgevuurd. De raket, die ongeveer 500 kilometer overbrugde en een hoogte van pakweg 800 kilometer bereikte, kwam in zee terecht.

Redactie

Het gaat om de veertiende grote rakettest in Noord-Korea dit jaar en wordt gezien als provocatie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vorige week waarschuwde Kim dat hij met zijn kernarsenaal preventieve aanvallen zou kunnen uitvoeren tegen vijandige machten.

„Een recente reeks lanceringen van ballistische raketten door Noord-Korea vormt een ernstige bedreiging voor de vrede en stabiliteit van niet alleen het Koreaanse schiereiland, maar ook van de internationale gemeenschap”, zegt het Zuid-Koreaanse leger in een verklaring. Het dringt er bij het noorden op aan dergelijke acties onmiddellijk te stoppen. Ook de Japanse premier Fumio Kishida veroordeelt de recente raketlanceringen en zegt dat die niet kunnen worden getolereerd.

Volgende week wordt in Zuid-Korea de nieuwe president Yoon Suk-yeol geïnstalleerd, die zich heeft voorgenomen zich veel harder op te stellen tegen de buren in het noorden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal